WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Complicaties

Eén op vijf mensen met gordelroos ontwikkelen een aandoening die gekend is als post-herpetische neuralgie. Post-herpetische neuralgie betekent letterlijk zenuwpijn na herpes. Mensen met deze aandoening blijven pijn hebben op de plaats van de letsels die door gordelroos veroorzaakt werden tot maanden na het verdwijnen van de letsels.

Bij postherpetische neuralgie werden zenuwvezels beschadigd door het virus. Deze zenuwvezels zenden zelfs bij de minste aanraking overdreven pijn boodschappen van de huid naar de hersenen. In de meest erge gevallen kan zelfs een zachte bries of de aanraking van kleding op de huid de ergste pijnen veroorzaken.

De pijn kan soms zo hevig zijn dat patiënten in een depressie komen.

Medicatie tegen de pijn, antidepressiva of sommige medicijnen die normaal gebruikt worden tegen epileptische aanvallen, kunnen de pijn helpen bestrijden.

In erge gevallen kan men de aangetaste zenuw verdoven.

Zona kan ook tot andere complicaties lijden, zoals encephalitis (ontsteking aan de hersenen) en andere neurologische aandoeningen.

Indien gordelroos optreedt thv het gezicht kunnen gehoorproblemen, gedeeltelijke verlamming en blindheid voorkomen: het syndroom van Ramsay Hunt.