WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Tintelende Handen en Voeten

Tintelingen worden in de medische literatuur paresthesieën genoemd.

Tintelingen worden omschreven als een dof, slapend en/of prikkelend gevoel en kan gepaard gaan met verminderde gevoeligheid en soms ook een branderig, pijnlijk of jeukend gevoel.

Tintelingen zijn een symptoom van een probleem met de zenuwen. Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis hiervan liggen. De bekendste en een onschuldige vorm is een slapende hand of voet hetgeen ontstaat als de doorbloeding naar een lidmaat of een zenuw afgeklemd wordt. Als de doorbloeding terug hersteld wordt - bij het aannemen van een andere houding - kunnen tintelingen gevoeld worden.

Het is sterk aan te raden een arts te bezoeken als men vaak last heeft van tintelingen en er geen onschuldige oorzaak aan te duiden is.

Slapende voet

Een onschuldige vorm van tintelingen in de voeten ontstaat wanneer men lange tijd in dezelfde houding zit (vb. met de benen over elkaar of op het been onder het zitvlak gevouwen) en op die manier op een zenuw in het been drukt of de doorbloeding vermindert door een slagader gedeeltelijk af te klemmen.

Slapende hand

Een slapende hand ontstaat wanneer de bloedstroom naar de hand belemmerd wordt of de zenuwen naar de hand afgekneld worden. Meestal gebeurt dit 's nachts als we slapen en op de arm liggen.

Perifere neuropathie

Er zijn nog andere oorzaken die tintelingen kunnen veroorzaken. Indien er schade is aan de zenuw spreekt men van perifere neuropathie: een aandoening van de zenuwen in de ledematen.

De belangrijkste oorzaak van perifere neuropathie is suikerziekte, maar ook zenuwbeklemmingen, vitamine tekorten, vergiftiging, alcoholisme of sommige ziektes die het gehele lichaam aantasten kunnen tintelingen veroorzaken.

Meer informatie over tintelingen
extad/peakflowmeter.be

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg