WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1990 - 1991

1990-1991

1990

De Maritime Health Services (MHS) van dokter Raymond Jarris gevestigd in Seattle, Washington startte een programma waarbij medische officiers aan boord van vissersschepen rechtstreeks en de klok rond konden communiceren met artsen aan land. In 2005 fusioneerde MHS met Marine Medical International met de bedoeling om wereldwijd medische assistentie te verlenen aan yachts, wat in 11.000 consultaties resulteerde.


De samenwerking leidde ook tot de oprichting van DiveMed, waarmee duikersongevallen werden behandeld op afstand en Emergency Medical Training Program, waarmee opleidingen werden verzorgd.

1990

In 1990 besteedde de Noorse regering 90% van haar gezondheidsbudget aan toepassingen in de Telegeneeskunde.

1990

Internet ging publiek en het gebruik ervan voor Telegeneeskunde barstte los.

1990

Het Spaanse Telecommunication General Directoria sponsorde binnen het Star Iniciative het project REVISA, een network van gezondheidszorg videofoons op de Canarische eilanden. De zeven eilanden met hun 1,5 miljoen inwoners werden met Telegeneeskundige faciliteiten uitgerust, gebaseerd op een Hoge Resolutie videofoon en videocamera’s om Teleconsultaties te doen. Statische beelden van hoge resolutie werden na compressie via videofoons van 9.600 bauds verzonden voor consultatie. Het verzenden van de beelden nam zo’n minuut of twee in beslag. De eerste drie jaren maakte men er enorm gebruik van, maar toen de financiële steun wegviel verminderde dat drastisch.

1990

Het Distance Learning and Telemedicine Grant and Loan Program (DLT) uit de Verenigde Staten schonk giften waarmee rurale scholen en gezondheidswerkers konden investeren in telecommunicatiemogelijkheden, die opvoedkundige en medische hulpmiddelen naar rurale gebieden brachten. Diensten die daar anders niet aanwezig zouden zijn.

1990

Toen de orkaan Hugo in maart 1990 de Maagdeneilanden verwoestte, werd in St. Croix het mobiele chirurgisch hospitaal MASH van de Alabama Army National Guard opgesteld. Men gebruikte de Battlefield, een prototype van een gecomputeriseerde radiografische scanner, een digitizer, en de internationale maritieme satelliet INMARSAT terminal om beelden geschoten op de Maagdeneilanden via de satelliet naar het Walter Reed Army Medical Center (WRAMC) in Washington, DC en het Dwight D. Eisenhower Army Medical Center in Augusta, Georgia te verzenden. Deze hulpverlening toonde als eerste de waarde aan van de ingezette teleradiologie systemen in tijden van crisis.

1991

Het CATAI consortium op de Canarische eilanden was het eerste wereldwijd dat zowel DNA kwantificaties als beeldanalyse uitvoerde op afstand.

1991

Tijdens de Perzische Golfoorlog werd geavanceerde telecommunicatietechnologie in mobiele medische eenheden geïntegreerd, waarbij werd aangetoond dat zulke systemen ook onder strenge geografische en klimatologische omstandigheden functioneerden. Twee CT-scanners werden in het zuiden van Irak en aan de grens met Koeweit in de woestijn van Saudi Arabië in een verplaatsbaar modulair legerhospitaal geïnstalleerd. Vanuit een INMARSAT terminal, werden de CT beelden via satelliet en een internationaal telefoonnetwerk naar het Brooke Army Medical Center in San Antonio, Texas verzonden, waar experten ze protocoleerden.

extad/peakflowmeter.be