WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1990 - 1991

1990

De Maritime Health Services (MHS) van de Amerikaanse arts Raymond Jarris (1956-2018) was gevestigd in Seattle, Washington. Het omvatte een programma waarbij medische officieren aan boord van vissersschepen de klok rond met artsen aan land konden communiceren. In 2005 fusioneerde MHS met Marine Medical International met de bedoeling om wereldwijd medische assistentie te verlenen aan yachts en dat resulteerde uiteindelijk in 11.000 consultaties. De samenwerking leidde ook tot de oprichting van DiveMed, waarbij duikongevallen vanop afstand werden behandeld en Emergency Medical Training Program, waarmee opleidingen werden verzorgd.

In 1990 besteedde de Noorse regering 90% van haar gezondheidsbudget aan toepassingen in de Telegeneeskunde.

Internet ging publiek en het gebruik ervan voor Telegeneeskunde barstte los.

Het Spaanse Telecommunication General Directoria sponsorde binnen het Star Iniciative het project Reactor vessel integrity in severe accidents (REVISA), een network van videofoons voor de gezondheidszorg op de Canarische eilanden. De zeven eilanden met hun 1,5 miljoen inwoners werden uitgerust met Telegeneeskundige faciliteiten en bestond uit Hoge Resolutie videofoons en videocamera’s om Teleconsultaties te doen. Via videofoons van 9.600 bauds verzond men statische hoge resolutie beelden na compressie voor consultatie. Het verzenden van de beelden nam zo’n minuut of twee in beslag. De eerste drie jaren maakte men er massaal gebruik van, maar toen de financiële steun wegviel verminderde dat drastisch.

Het Distance Learning and Telemedicine Grant and Loan Program (DLT) uit de Verenigde Staten voorzag giften waarmee rurale scholen en gezondheidswerkers konden investeren in telecommunicatiemogelijkheden, die opvoedkundige en medische hulpmiddelen naar rurale gebieden brachten. Diensten die daar anders niet aanwezig zouden zijn.

Toen de orkaan Hugo in maart 1990 de Maagdeneilanden verwoestte, werd het mobiele chirurgisch hospitaal MASH van de Alabama Army National Guard opgesteld in St. Croix. Men gebruikte de Battlefield, een prototype van een gecomputeriseerde radiografische scanner, een digitizer en de internationale maritieme satelliet INMARSAT-terminal om de op de Maagdeneilanden geschoten beelden via de satelliet naar het Walter Reed Army Medical Center (WRAMC) in Washington, DC en het Dwight D. Eisenhower Army Medical Center in Augusta, Georgia te verzenden. Deze hulpverlening was de eerste die de waarde aantoonde van teleradiologie-systemen in tijden van crisis.

1991

Het CATAI consortium op de Canarische eilanden was het eerste wereldwijd dat zowel DNA-kwantificaties als beeldanalyse uitvoerde van op afstand.

Tijdens de Perzische Golfoorlog werd geavanceerde telecommunicatietechnologie geïntegreerd in mobiele medische eenheden, waarbij men aantoonde dat zulke systemen ook onder strenge geografische en klimatologische omstandigheden kunnen functioneren. Twee CT-scanners werden in een verplaatsbaar modulair legerhospitaal geïnstalleerd in het zuiden van Irak en aan de grens met Koeweit in de woestijn van Saudi Arabië. Vanuit een INMARSAT terminal, werden de CT-beelden via satelliet en een internationaal telefoonnetwerk naar het Brooke Army Medical Center in San Antonio, Texas verzonden, waar experten ze protocoleerden.