WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Geschiedenis van de Stethoscoop - Deel IX

Rond 1880 werd de stethoscoop van Lynch gelanceerd, die men kon samenplooien wat de lengte dus sterk verminderde.

Lynch Stethoscope Lynch Stethoscope folded

Lynch's opvouwbare stethoscoop uit 1880

stethoscoope monaural stethescope_monaural_Burrows

Een  mono-aurale Burrows stethoscoop uit 1880 met rubberen percussor ingebouwd in de oorplaat.


Een fijne binaurale stethoscoop van Knight uit 1880, geleverd in een houten doos met glijdend deksel samen met twee vervangbare klokken uit gedraaid ebbenhout (links de Snelling klok, en die van Cammann is bevestigd) en een uit hard rubber vervaardigde percussor van Flint en plessiemeter.

Stokes with  percussor ring

Een stethoscoop van Stokes van 1880 met originele rubberen percussiering rond de oorplaat.

carved stethsocope

Het gutta-percha model is een eenvoudige stethoscoop, met een oorplug einde, dat in 1880 op de markt kwam.

Quain stethoscope Quain stethoscope

De telescopische stethoscoop van de Ierse arts Jones Quain (1796-1865) uit 1880, waarbij het borsteinde op de stam van het ooreinde geschroefd werd voor auscultatie en uit elkaar geschroefd voor vervoer.

Pajots Monaural Fetal Stethoscope

Een zeldzame foetale monaurale stethoscoop van Pajot. Typisch kort met een relatief breed borststuk. Dit zeldzaam exemplaar werd met een prachtige concentrische textuur uit één stuk fruithout gekerfd. 135 x 62 mm

Hecker's stethoscope

De Hecker stethoscoop gemaakt uit hout met een hoornen borststuk en een hoornen extensie voor het bevestigen van een flexibele buis met hoornen oorstuk door het aanleren van studenten

Pajot Stethoscope

Een heel kort model van 10cm met trechtervormig einde en een wijde oorplaat: de Pajot stethoscoop uit 1880 werd gebruikt voor foetale auscultatie. Pajot ontwikkelde een kortere stethoscoop dan DePaul om het schommelen op de moederschoot te vermijden tijdens de foetale auscultatie. De Pinard stethoscoop werd heel vlug de foetale keuze stethoscoop


Cammann stethoscoop uit 1880 met springveermechanisme.


Cammann stethoscoop uit 1880 met schroefdrukmechanisme.


Bartlett stethoscoop uit 1880 een zwaardere versie van het Knight model.

Als de arts huisbezoeken aflegde werden de stethoscopen dikwijls meegenomen in de medische trousse. Omdat de arts meestal ook drugs en dan vooral opiaten erin vervoerde, die in de 19de eeuw gretig geconsumeerd werden, trokken die trousses de nodige aandacht. Een medische wandelstok was een methode om geen aandacht te trekken, het voorbeeld hieronder toont een medische wandelstok met stethoscoop.

cane, apart cane, together

Een buitengewoon ongewone en unieke medische wandelstok, gemaakt van hard rubber met verwijderbare metalen montage die veertien, met een kurk afgesloten, medicijnflesjes bevat. Bij het verwijderen van de lagere buis van de wandelstok en door een klok en oorstuk te koppelen aan het handvat wordt een 43 cm lange stethoscoop samengesteld. Op de koperen ring, net onder het handvat, staat gegraveerd: “From Dr. Parsons to Dr. Hallock Aug. 1882.”

Matthews Stehtoscope

De Matthews stethoscoop uit 1882 met afneembare oordopjes en borststuk voor makkelijker transport.

Bartlett's Stethoscope

Stethoscoop ontwikkeld door de Amerikaanse Professor Elisha Bartlett (1804-1855)


Rond 1882 ontwierp de Amerikaanse arts Elisha Bartlett (1804-1855) een stethoscoop die rubberen slangen gebruikte met metalen oorstukken die bedekt waren met zijde. Men noemde dit model de 'Bartlett's Laennec' stethoscoop, het was een ingenieus systeem dat sterker was dan het Cammann model met een sterke springveer en eigenlijk een zwaardere versie was van het Knight model

In 1884 beschreef E. T. Aydon Smith de door hem ontwikkelde stethoscoop:

"..waarvan het borststuk gevormd is door een paar oorspecula, de slangen zijn uit rubber en de oorstukken zijn die van een otoscoop."

Hij ontwikkelde zijn toestel voor eenvoudig binauraal gebruik, als tourniquet (waarbij hij de rubberen slang rond de arm wikkelde) maar ook als een urinaire katheder voor zowel mannen als vrouwen. Er staat wel niet beschreven in welke volgorde hij zijn onderzoeken deed.

Een andere aanpassing was die van Dokter D.M. Cammann (de zoon van de uitvinder), waaraan een borststuk met rubberen bal werd gevoegd, die als zuignap op de borst gebruikt werd. Daardoor kwamen de handen vrij voor de percussie van de borst. Voor een ongetraind oor was het echter van weinig waarde.


In 1885 presenteerde de Amerikaanse arts Charles Denison (1845-1909) een volledig nieuw model, dat gebaseerd was op de stethoscoop van Bartlett, maar met in het achterhoofd de geluiden in trechtervorm naar de oren te brengen, net zoals bij de monaurale toestellen. Zijn oordopjes waren uit hard rubber vervaardigd die uitmondden in geweven buizen en een groot borststuk. Het toestel werd met drie vervangbare borststukken geleverd om verschillende geluiden te kunnen horen. De spanning tussen de oordopjes werd via een ingenieus schroefsysteem geregeld. Denison's model werd ruim aanvaard, in zoverre dat verschillende fabrikanten minderwaardige kopieën van zijn stethoscoop begonnen te verkopen. Denison was verontwaardigd over de povere kwaliteit van die toestellen die zijn naam droegen. Hij stak een krachtige speech af waarin hij stelde hoe deze stethoscoop exact moest gemaakt worden, waarin hij de fabrikanten van de povere instrumenten veroordeelde en één Amerikaans bedrijf prees voor zijn kwalitatief hoogstaand vakmanschap.

Gezien de stethoscoop van Denison populair werd, werden meer verbeteringen aan het originele design van de Cammann stethoscoop toegevoegd. De meeste daarvan vervingen de weergalmende klok door eenvoudige klokken. Een belangrijke ontwikkeling was de aanpassing van Davis, waar de oordopjes door een metalen spanband op hun plaats werden gehouden. Hoewel het toestel van Cammann nog steeds geproduceerd werd, gebruikten de meeste artsen de meer geriefelijke modellen.

Davis Stehtoscope
Het model van de Davis stethoscoop uit 1890 met een eenvoudige klok en metalen spansysteem tussen de oren.
DePaul stethoscope

De 13 cm lange stethoscoop van de Franse gynaecoloog Jean DePaul (1811-1883) werd rond 1885 voor foetale auscultatie gebruikt. DePaul ontwikkelde de stethoscoop met een bredere klok dan gebruikelijk.

Arnold Flexible Stethoscope

De stethoscoop van Arnold uit 1885 met houten oor- en borststuk.

De volgende verbetering die als een mijlpaal kan bestempeld worden is de uitvinding uit 1885 van het 'Ford's Klok' borststuk. Dit eenvoudige model was uit staal gemaakt met een basis van gutta-percha, ebbenhout of zelfs ivoor. Het geluid werd in twee rubberen buizen getrechterd die naar de oorstukken leidden.

Een aantal artsen ontwikkelden binaurale stethoscopen voor auscultatorische percussie. In 1887 ontwikkelde Dokter Spier van Kings County, New York een Echoscoop wat in feite een herwerkte Cammann stethoscoop was met een brede 'trompet'-klok en een staf met kussen bevestigd aan de membraan van een spanningsmechanisme dat de oorbuizen samen hield op zo’n manier dat de kin kon rusten op het kussen van de staf, om de klok stevig tegen de borstwand te kunnen drukken tijdens de auscultatie.

In 1890 deelde Dokter T. O'Kelly uit Chipping een standaard binaurale stethoscoop met Ford klok om een staf te krijgen van 20cm met een uitgebreid borststuk kussen. De arts rustte met zijn voorhoofd tegen het kussen om de klok stevig tegen de borst te drukken tijdens de auscultatoire percussie.

Rond 1890 had de binaurale stethoscoop de monaurale toestellen praktisch helemaal vervangen. De geluidkwaliteit verbeterde wanneer de gebruikers leerden dat bepaalde geluiden konden verhoogd worden door het rigide diafragma over het open borststuk te wrijven. Maar zelfs indien deze veranderingen plaatsvonden, dreigde een nieuwe technologie, de 'X-ray' de stethoscoop te vervangen.


Cammann stethoscoop uit 1890 met elastische rubberen band springveer in kartonnen doos.


Cammann stethoscoop uit 1890 met het gepatenteerde springveermechanisme van Ford om beide oorstukken samen te houden.

Sheppard's Stethocope

De plooibare stethoscoop van Sheppard in zijn originele doos. Bij het model van Sheppard uit 1890 daarentegen, plooiden de oordopjes samen om de breedte van het toestel te verminderen.

extad/peakflowmeter.be

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg