WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Geschiedenis van de Stethoscoop - Deel VIII


In 1854 ontwikkelde de Duitse internist Max Anton Wintrich (1812-1882) de percussiehamer, die gebruikt werd om tijdens de percussie tegen de plessimeter te slaan. Sommige stethoscopen werden zelfs met een percussor geleverd, die bij niet gebruik in de kegel van de stethoscoop werd opgeslagen. Andere modellen bevatten een rubberen percussorring rond de basis van het oorstuk zodat de stethoscoop zowel als percussiehamer als auscultatie instrument gebruikt kon worden. Setjes van stethoscoop, percussiehamer en plessimeter waren eveneens zeer populair.


Een Cammann stethoscoop uit 1855

Sibson's instrument

Gezien het gebruik van percussie aan populariteit won, zochten de artsen voor hun eigen gemak de combinatie van een plessimeter en percussor in één instrument. Dit prachtig voorbeeld is een model van de Britse arts Francis Sibson (1814-1876) van rond de jaren 1860

Burrows Stethoscope Stokes with percussor ring

Stethoscoop van de Britse arts F.A. Burrows uit 1860 met originele rubberen percussiering rond het oorstuk.

Silver plated Stethoscope

Een prachtige zilveren stethoscoop uit 1860. Het holle oorstuk diende om de geausculteerde geluiden te versterken.

Brass lined stethoscope

Een interessante stethoscoop uit 1860 met een koperen rand aan het ooreinde en een koperen trechtervormig borsteinde.


Een hoog kwalitatieve mono-aurale stethoscoop van de Ierse arts William Stokes (1804-1878) van fijn gedraaid palissanderhout en ivoor uit 1860. Het toestel is 20cm lang, wat groot is voor een mono-aurale stethoscoop.


Deze Cammann stethoscoop uit 1860 was dan weer samengesteld uit een niet gebruikelijke hoornen klok, koperen oorslangen en ivoren oordopjes

Net zoals het model van Laennec werd ook de stethoscoop van Cammann lange tijd niet aanvaard. Niet voordat de Amerikaanse arts Austin Flint (1812-1886), die in 1856 een pleidooi gehouden had tegen binaurale stethoscopen, het gebruik ervan in 1866 goedkeurde, waardoor hij gelanceerd werd.

Austin Flint

Austin Flint studeerde aan de Harvard University, waar hij beïnvloed werd door zijn leermeester James Jackson (1777-1868), een volgeling van René Laënnec (1781-1826). Als voorstander van verbeterde Europese diagnostische methodes, populariseerde hij de binaurale stethoscoop in de U.S. Zijn 'Treatise on the Principles and Practice of Medicine' uit 1866 wordt erkend als een medische klassieker.

Met zijn collega’s James Plate White (1811-1881) en Frank Hastings Hamilton (1813-1886) stichtte Flint in 1847 het Buffalo Medical College, waar hij gedurende zes jaar Professor 'of the principles and practice of medicine' was. Van 1852 tot 1856 werd hij Professor 'of the theory and practice of medicine' aan de University of Louisville en van 1858 tot 1861 Professor Klinische Geneeskunde aan de School of Medicine in New Orleans. In 1859 keerde hij terug naar New York en in 1861 werd hij als 'visiting physician’ aangesteld in het Bellevue Hospital, waar hij tot aan zijn dood in 1886 ook Professor 'of the principles and practice of medicine' was in het Bellevue Hospital Medical College. Gelijktijdig was hij van 1861 tot 1868 ook Professor Pathologie en praktische Geneeskunde in het Longh Island College Hospital.

In 1862 werd de Austin Flint murmur naar hem genoemd, een ruis te wijten aan een aortisch terugstromen, die aan de mitraalklep begint als bloed zowel uit de aorta als uit het linkeratrium binnenkomt.


“Niemand van jullie die een stethoscoop ter hand neemt is, is geen schuldenaar aan Dokter Flint voor het vereenvoudigen van het vele gecompliceerde in de auscultatie van hart en longen” een citaat van de Amerikaanse arts William Osler (1849-1919) aan zijn studenten


De bovenstaande tekening is het ruim aanbod stethoscopen in 1869

Cased Russian set
Een auscultatie- en percussieset uit Rusland in een lederen tas met stethoscoop, percussiehamer en plessimeter, uit 1870.Een ebbenhouten mono-aurale stethoscoop van Stoke uit 1870 met een apart gevormd oorstuk


Een ebbenhouten mono-aurale stethoscoop van Stokes uit 1870, uitgerust met een ongewone rubberen percussiering. De percussie ring past in een groef rond het einde van de verdikte oorplaat.


Ware stethoscoop

Een unieke aanpassing van de klok die Cammann gebruikte was het model van Ware in 1870. Het was eigenlijk een praktische aanpassing van de klok, waarin een kleinere klok kon geschroefd worden zodat de grote klok nooit diende verwijderd te worden. Die kleinere klok werd voor een preciezere lokalisatie gebruikt, vooral bij de auscultatie van het hart.


Cammann stethoscoop uit 1870 in zijn originele tinnen doos.

Ivory Stokes' stethoscope
Een stethoscoop van Stokes uit 1870 gesneden uit één stuk ivoor.


Een binaurale Cammann stethoscoop uit 1870. De naam van de eigenaar, Dr. John Hatton (1839-1898), is op meerder plaatsen op de lederen huls geschreven. Hatton studeerde in 1870 af aan het Iowa University Medical College en had praktijk in Des Moines


Cammann stethoscoop met elastische band uit 1870, met het originele tensiemechanisme.


Edouard Seguin

Auscultatie en percussie werden veel gebruikt. Natuurlijk waren sommigen niet overtuigd van de mogelijkheden om ziekten te voorspellen via auscultatie en percussie. Eén van de meeste notabele non-believers was de Franse arts Edouard Seguin (1812-1880), die in 1871 sommige instrumenten voor fysieke diagnose klasseerde als "manieren van positieve diagnose". Deze instrumenten includeerden degene die numeriek gebaseerd waren, zoals de thermometer, de sphygmograaf of de dynamometer. Hij stelde dat auscultatie en percussie de eerste tekenen van een ziekte niet konden voorspellen als ze op zich gebruikt werden, maar als de onderzoeker zijn positieve diagnosemanier gebruikte konden ze nuttig zijn.

Rond 1873 pakte Scott Allison (1813-1877) dan weer uit met de ‘differentiaal stethoscoop’ die uit twee onafhankelijke borststukken bestond en die bedoeld was om de geluiden van twee delen uit de borst te kunnen vergelijken. Het toestel was niet praktisch omdat het bepaalde geluiden dempte

Alison's Differential Stethoscope Alison's Differential Stethoscope, close up of chest pieces

Stethoscoop van Allison uit 1873, met rechts het detail van de ivoren borststukken.


Een typische Europese stethoscoop van Piorry uit 1875, vervaardigd uit hout met een opschroefbare ivoren oorplaat.

Golding Bird Flexible Stethoscope
De stethoscoop van de Britse arts Golding Bird (1814-1854) uit 1875 met houten oor- en borststuk.

Bell's Stethoscope
Rond 1875 werd de Klok stethoscoop gelanceerd, met een metalen borststuk en een rubberen rand

Traube's stethoscope Traube's stethoscope
De stethoscoop van Traube uit 1876, geleverd in een doos met percussiehamer en plessimeter.

Nieuwe verbeteringen aan de stethoscoop spitsten zich toe op een krachtmechanisme om de oorstukken in de oren van de arts te houden. Zo was er een design met een drukveer-mechanisme, waarbij een schroef werd gebruikt om de oorstukken open en dicht te draaien. Het eerste van deze nieuwe modellen was de stethoscoop van Knight. De voornaamste verandering is de vorm van de veer, die in dit geval een spiraal was, werkend op twee hefbomen in de vorm van een knevel. Het schroefmechanisme werd een groot succes en zou de volgende jaren in alle modellen gebruikt worden.

Rond 1880 lanceerde Knight een stethoscoop met twee klokken, een pleximeter van Flint en een percussiehamer. De klokken konden verwisseld worden.

De aanpassing uit 1880 van Davis aan de Cammann stethoscoop met een metalen springveer tussen de metalen oorbuizen. In dit vroege model was de houten borstklok aan de oordopjes gehecht via een flexibele buis in de houten bal die beide oorbuizen bevatte

Ivory Reversible Stethoscope Ivory Japanese Stethoscope Gutta_Percha Stethoscope

Binaurale stethoscopen met flexibele rubber buizen om de oorbuizen aan het borststuk te koppelen uit 1880. Links een Chinees model met ivoren oordopjes en een omkeerbaar borststuk. Elk uiteinde van het omkeerbare borststuk had een andere afmeting, om verschillende lichaamsdelen te onderzoeken. Het middelste ivoren voorbeeld is Japans en het rechtse heeft een gutta percha borststuk.

extad/bloeddrukmeter.be

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg