WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Deel 5


De tekening van Comins

Er werden aan het originele idee van Laennec heel wat wijzigingen aangebracht. In 1829 voegde de Schotse arts Nicolas P. Commins uit Edinburgh er een scharnier aan toe en koppelde de twee helften via buizen. Deze design liet meer flexibiliteit toe om lichaamsdelen te onderzoeken die moeilijk bereikbaar waren door de vorige stijve modellen. Hij stelde voor om het instrument binauraal te maken, maar van dit toestel bestaan enkel maar tekeningen.

Er waren heel wat hulpstukken beschikbaar, één ervan was een verlenging die kon ingeschroefd worden. Een groot voordeel voor de schuchtere arts, of voor de arts waarvan de patiënt een speciale geur verspreidde.

Piorry type stethoscope Piorry stethoscope

Een stethoscoop van de Franse arts Pierre Adolph Piorry (1794-1874) een zeldzaam en prachtig voorbeeld van medisch handwerk. De ivoren plessimeter links, die op het borsteinde geschroefd kan worden, met een ets van een duimlancet voor aderlatingen, papaverzaad om morfine te maken en de staf van Aesculaap die een slang rond een roede toont (het medisch aesculaapteken), en in de Latijnse woorden 'Conjurat and Amice' (van uw vrouw uit liefde). Op de ivoren oorplaat, die op de stam geschroefd werd, staat in de binnenoppervlakte de datum May/11/1829/Paris gegraveerd.


Dokter John Elliotson

In zijn 'Lumleyan Lectures' voor de Royal College of Physicians of London zei de gerenommeerde arts en leraar John Elliotson (1791-1868) in 1829:

"Voor onze kennis openen de stethoscoop en de directe auscultatie een nieuwe reeks symptomen"

en vroeg hij de artsen

"Voorzichtig en geduldig te onderzoeken, geen schrik te hebben als de auscultatie een tegenslag blijkt te zijn, maar hopen om de belofte te vinden van een nieuw volbrachte informatie; niet met tegenzin te leren, want we zijn niet langer in statu pupillari".

Elliotson was in Londen één van de eersten die tijdens klinische lezingen de waarde van de stethoscoop apprecieerde, maar ook het gebruik ervan verdedigde om hart en longen te onderzoeken. Hij introduceerde ook de hypnosetherapie en startte in 1824 zelfs met acupunctuur. In 1834 werd hij arts aan het University College Hospital, waar zijn interesse voor hypnose tot conflicten leidde met het medisch comité en daarom werd hij in 1838 ontslagen. In 1849 stichtte hij een mesmerisch hospitaal, gebaseerd op dierlijk magnetisme.


Een stethoscoop, circa 1830, die de karakteristieken combineert van de Laennec en Piorry stethoscopen

Early Islam Cupping Glass

Een smalle, korte, mono-aurale stethoscoop van Laennec, die waarschijnlijk voor obstetrische auscultatie gebruikt werd. Het is een van Laennec's laatste stethoscopen, rond 1830 vervaardigd van het hout van de Egyptische vijgenboom (Fycus Sycomorus).

Het gebruik van de stethoscoop leidde tot een betere beschrijving van hartgeluiden en een verbeterd vermogen om het onderscheid te maken tussen verschillende soorten ruis en ritmestoornissen. Hij verbeterde het begrip over de beweging van het bloed tijdens elke cardiale cyclus in normale en abnormale condities.

  image998.jpg

Jean-Baptiste Bouillaud    Pierre Potain

In 1831 werd de Franse arts Jean-Baptiste Bouillaud (1796-1881) tot professor medische kliniek benoemd aan het Parijse Hôpital de la Charité. Samen met zijn leerling Pierre Potain (1825-1901), deed hij met de stethoscoop heel wat studies over hartgeluiden en beschreef hij het verschil tussen normale en abnormale hartritmes. Hij gaf als eerste een mechanische uitleg over de oorzaak van de door de hartkloppingen veroorzaakte geluiden en beschreef hiermee dus bepaalde arritmieën.

Flexible Stethoscope

Een flexibele stethoscoop met tinnen oorstuk en borststuk, circa 1832

image999.jpg

Charles J.B. Williams

De Amerikaanse arts Thomas Prestwood Lucas (1801-1871) volgde twee jaar lang de klinieken van Trousseau en Laennec in Parijs. Daar leerde hij ook de Engelse arts Charles J.B. Williams (1805-1889) kennen en Laennec schonk hem één van zijn stethoscopen. De interesse van Thomas Lucas voor klinische vaardigheden en toestellen was duidelijk. In de 'Medico-Chirurgical Review' uit 1834 besprak hij het werk van Pierre Adolphe Piorry (1794-1879) over indirecte percussie. Poirry had een plessimeter aan zijn stethoscoop gekoppeld, maar Lucas hield voor dat de hand veel beter was dan een plessimeter.


Lucas stethoscoop, met de  inscriptie: "Deze stethoscoop behoorde toe aan Laënnec en werd door hem aan Dr Prestwood Lucas geschonken die hem in 1871 voorstelde in de Brecon Infirmary”.

Cased Piorry Stethoscope Piorry Stethoscope and Percussiom Hammer

Een Piorry stethoscoop gemaakt van cederhout en ivoor met een percussiehamer van rond 1835

Piorry Flexible StethoscopePiorry Flexible Stethoscope

Een unieke flexibele Piorry stethoscoop gemaakt uit hout, ivoor en hoorn, die helemaal uit elkaar kon genomen worden van rond 1835

 

De stethoscoop van de Engelse arts John Elliotson (1791-1868) van rond 1835

extad/peakflowmeter.be