WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Geschiedenis van de Stethoscoop - Deel XII - Soorten stethoscopen

Akoestische stethoscoop

Akoestische stethoscopen verzorgen de transmissie van geluid vanuit een borststuk, via luchtgevulde buizen naar het oor van de luisteraar. Het borststuk bestaat meestal uit twee delen die op de patiŽnt kunnen geplaatst worden om geluid waar te nemen: een diafragma (plastieken schijf) of klok (holle cup). Als het diafragma op de patiŽnt geplaatst wordt, doen de lichaamsgeluiden het diafragma vibreren, waarbij zij akoestische drukgolven creŽren die via de buizen naar het oor van de luisteraar reizen. Indien de klok op de patiŽnt geplaatst wordt, produceren de vibraties akoestische drukgolven die naar het oor van de luisteraar trekken. De klok zendt geluiden van lage frequentie uit, terwijl het diafragma geluiden van hoge frequentie verzendt. De 2-zijdige stethoscoop werd in begin van de 20ste eeuw uitgevonden door Rappaport en Sprague. Een probleem met akoestische stethoscopen was dat het geluidniveau extreem laag was. Dit probleem werd in 1999 overwonnen met de uitvinding van het gelijnde continue (inner) lumen, en het kinetisch akoestische mechanisme in 2002. Akoestische stethoscopen worden zeer regelmatig gebruikt.

Elektronische stethoscoop

Een elektronische stethoscoop (of stethophone) ondervangt de lage geluidniveaus door de lichaamsgeluiden elektronisch te versterken. Amplificatie van een stethoscoop brengt echter artefacten tot stand en componentbegrenzingen (frequency response thresholds of electronic stethoscoop microphones, pre-amps, amps, and speakers) limiteren het algemeen nut van elektronisch versterkte stethoscoop door het verhogen van de mid-range geluiden. Elektronische stethoscopen vereisen een conversie van akoestische geluidsgolven naar elektrische signalen die dan versterkt en verwerkt kunnen worden voor een optimale beluistering. In tegenstelling met akoestische stethoscopen, die alle op dezelfde fysica gebaseerd zijn, variŽren de transducers in elektronische stethoscopen sterk. De eenvoudigste en minst effectieve methode van geluidsdetectie wordt bereikt door het plaatsen van een microfoon in het borststuk. Deze methode geeft interferentie van omgevingsgeluiden en viel niet in de smaak. Een ander methode houdt de plaatsing in van piezoelektrische kristallen aan de top van een metalen schacht, de bodem van de schacht maakt contact met een diafragma. Clive Smith, de uitvinder van Rhythm 32, gebruikt een diafragma met een elektrisch conductieve binnenoppervlakte voor het vormen van een capacitieve sensor. Dit diafragma beantwoordt de geluidsgolven zoals de conventionele akoestische stethoscoop, met veranderingen in een elektrisch veld die de veranderingen in luchtdruk vervangen. Dit handhaaft het geluid van een akoestische stethoscoop met de voordelen van versterking. Gezien de geluiden elektronisch worden overgebracht, kan een elektronische stethoscoop een draadloos toestel zijn, zelfs een opnametoestel en kan hij een geluidsvermindering leveren, signaalversterking en zowel visuele als audio output. Rond 2001, introduceerde Stethographics PC gebaseerde software die het mogelijk maakte om een fonocardiogradie, een grafische voorstelling van cardiologische en pulmonaire geluiden voort te brengen en te kunnen interpreteren volgens gerelateerde algoritmen. Meer recent, kwam de filtering van omgevingsruis beschikbaar in sommige elektronische stethoscopen. Sommige elektronische stethoscopen hebben een directe audio output die gebruikt kan worden met een extern opnametoestel, zoals een laptop of een MP3 speler. Dezelfde connectie kan gebruikt worden om, via de hoofdtelefoon van de stethoscoop; te luisteren naar vroeger opgenomen auscultaties, wat een meer gedetailleerde studie voor algemene research toelaat evenals een evaluatie en consultatie van een particuliere toestand van de patiŽnt en zelfs telegeneeskunde en afstandsdiagnose.

Foetale stethoscoop

image1011.jpg image1012.jpg

Een foetale stethoscoop or foetoscope is een akoestische stethoscoop in de vorm van een trompet. Hij wordt op het abdomen van de zwangere vrouw geplaatst om de harttonen van de foetus te beluisteren De foetale stethoscoop is ook gekend als de Pinard stethoscoop of als pinard, naar de Franse gynaecoloog Adolphe Pinard (1844-1934).


Vroeger model

Het voordeel van de elektronische monitoring van het hart is dat de monitor continue beluistering biedt en er de ongewone patronen uitpikt, waarbij een geluidsignaal weerklinkt als waarschuwing, zodat het medisch personeel meteen actie kan ondernemen. Gewoonlijk bestaat die actie uit een bevalling via keizerssnede, als bescherming tegen zuurstofgebrek, die kan optreden bij een foute hartslag en tot hersenbeschadiging kan leiden.
Elektronische stethoscopen werden eveneens bestudeerd op hun nut in gebieden waar de patiŽnt van de arts verwijderd is, de zogenaamde telediagnose. De kwaliteit bekomen van de elektronische stethoscoop gelijkt zeer goed op de directe of conventionele auscultatie. De informatie of de gegevens worden naar de arts gestuurd via een standaard telefoonlijn.
Vergeleken met de directe auscultatie mist de elektronische stethoscoop sommige zwakke hartruis.

Bronnen:
antiquescientifica
wikipedia

extad/peakflowmeter.be

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg