WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Geschiedenis van de Stethoscoop - Deel X

De mono-aurale stethoscoop van de Schotse arts Sir William Fergusson (1808-1877) werd in Engeland ontwikkeld en was in de tweede helft van de 19de eeuw een van de meest populaire modellen in de medische praktijk. Hij was uit pure gevlamde, minder dense houtsoorten vervaardigd met een klein boorgat zodat de geluiden vlot overgebracht werden. Hij was ongeveer 18 cm lang met een slanke stam die een ronde klok had van ongeveer 2,5 cm diameter die comfortabele op de patiŽnt rustte. De oorplaat had een diameter van 6 cm en paste makkelijk over het oor om het verstrooien van de overgebrachte geluiden te voorkomen

Fergusson  stethoscope

Sir William Fergusson en zijn stethoscoop uit 1890


De mono-aurale stethoscoop van A Roberts. De stam rond losgeschroefd worden en binnen het oorstuk bewaard worden voor makkelijk transport.

Unusual Stethoscope

Een zeer ongewone opvouwbare stethoscoop uit 1890 met ivoren oordopjes en een unieke klok die een smallere versie van de originele Cammann klok, met een inbrengbare plug, naar het design van William. De klok uit twee stukken is uit hout gemaakt en liet de arts toe de afmeting van de klok te wijzigen door er de plug in te steken of uit te halen

Ebony Ford's bell stethoscope

De klok van Ford uit 1890 was vervaardigd uit ivoor.


Een zeer lange 25cm lange stethoscoop uit 1890 gemaakt van gutta-percha die gebruikt werd om patiŽnten met koorts te onderzoeken.

Down Brothers locking mechanism

De binaurale stethoscoop van Gallante uit 1890. De houten oordopjes en houten borststuk zijn typisch voor Franse binaurale stethoscopen van die tijd. Let op het springveer mechanisme tussen de oorbuizen.

Wincarnis Stethoscope, apart Wincarnis Stethoscope in case

De stethoscoop van Wincarnis uit 1890. Het rechter beeld toont het borststuk in zijn originele verpakking. Links de flexibele buizen met ivoren oordopjes en het afgekoppelde borststuk. Let op het plastieken diafragma waartegen de twee houen cirkels moeten rusten

stethoscope_monaural_portable stethoscope_monaural_portable_KS_set_small2.jpg

De draagbare mono-aurale stethoscoop van Kny-Scheerer uit 1890. De twee delen konden voor gebruik in elkaar geschroefd worden.

Denison kondigde in 1892 zijn uitgebreide verbetering van de Cammann stethoscoop aan, die geleverd werd met zes klokken. De grootste klok was voor auscultatoire percussie waarbij de patiŽnt de klok voor de open mond hield en de arts de borst percusseerde. Hij claimde dat deze techniek het capteren mogelijk maakte van 'holle' geluiden die de bronchiale boom connecteerden en die tijdens de auscultatoire percussie dus konden gehoord worden.

Denison stethoscope, Mutter Museum Dennison's Stethoscope without large bell Dennison's Stethoscope with large bell

De stethoscoop van Denison werd met meerder klokken van verschillende grootte geleverd.


De stethoscoop van Bowles

Het praktische diafragma voor de stethoscoop werd in 1894 ontwikkeld en gepatenteerd door de Amerikaanse arts Robert C.M. Bowles (1850-1919). De originele versie had een plat diafragma borststuk dat gebruikt kon worden met of zonder een korte roede die op het diafragma geschroefd werd om de hartgeluiden te lokaliseren. Het borststuk kon aan een typische binaurale Cammann stethoscoop gekoppeld worden, of eenvoudigweg alleen gebruikt worden door het oor op de holle opening van het borststuk te plaatsen. De eerste versies van deze stethoscoop hadden enkel het diafragma borststuk, maar de latere modellen hadden zowel de klok als het diafragma uitwisselbaar op het zelfde borststuk, een combinatie stethoscoop. De Bowles combinatie stethoscoop met diafragma borststuk bedoeld voor vervangbaar gebruik met een Ford borststuk werd in 1902 gepatenteerd.

1894 Phonendoscope (Bazzi & Bianchi)

Phonendoscope van Bazzi & Bianchi


Er werden ook andere types stethoscopen ontworpen om de kwaliteit van de ausculatoire geluiden te verhogen. De voornaamste en meest gekopieerde stethoscoop was Phonendoscope in 1894 ontwikkeld door de Italiaanse hoogleraar Fysica Eugenio Bazzi (1854-1921) (foto) en de Italiaanse hoogleraar Pathologie Aurelio Bianchi. Het was de eerste stethoscoop met een membraan. De phonendoscoop was een klein cirkelvormig toestel met twee, naast elkaar geplaatste diaphragma membranen. Een kleine stalen en stevige stok, uitgerust met die een klein gutta-percha borststuk, was bevestigd aan het diafragma voor de lokalisatie van de borst- en speciaal de hartgeluiden. Het toestel kon met of zonder de lokalisatie stok gebruikt worden. Het had twee lange oorbuizen die bovenop het toestel bevestigd waren. Het kon volledig opgeplooid worden en had een diameter van amper 7,5cm. De idee was om het kleine borststuk tussen de ribben te plaatsen om betere geluiden over te brengen

Ivory Ford's bell stethoscope Metal Ford's bell stethoscope

Bij de linkse stethoscoop van Ford uit 1895 is het borststuk gemaakt van ivoor, terwijl de rechtse een metalen klok heeft.

De stethoscoop of de Stethophone van de Amerikaanse arts Charles Dwight Marsh (1855-1932) was een heel interessante uitvinding. Hij werd geleverd met een kleine kiesschijf op de achterzijde, met een aanwijzer en de ingegraveerde letters 'L,' 'S', en 'W'. Dit stond respectievelijk voor 'Loud', 'Soft,' en 'Weak,'. De arts kon daardoor de geluidssterkte kiezen voor het beter beluisteren.

Marsh Stethophone Marsh Stethophone chest piece Marsh Stethophone assembled

De Stethophone van Marsh uit 1896

Kehler stethoscope

De stethoscoop van Kehler in de originele mahoniehouten verpakking uit 1897

Monaural Stethoscope with Rubber Percussor

Een ongebruikelijke, tweedelige, Italiaanse vruchtenboomhout mono-aurale stethoscoop uit 1900. Het oorstuk en de klok zijn beide uit rubber. De stam past in het klokstuk om de draagbaarheid te verbeteren voor de reizende arts. Het gebruik van rubber op de metalen klok was een manier om de koude van het metaal de verminderen, maar in een houten stuk was het waarschijnlijk om dubbel te vouwen als een percussor. Het rubber is met de tijd gevulkaniseerd en is nu hard.

De mono-aurale stethoscoop van Hawksley uit 1900 met een oorvormig oorstuk uit celluloid.

Pinard's Aluminum Fetuscope

Een voorbeeld van een foetale stethoscoop van Pinard uit 1900, gemaakt uit aluminium en 15cm lang, met de karakteristieke heel brede en diepe klok.

Dr. Lowenstein's stethoscope

De cederhouten stethoscoop van Hosford uit 1900, met een groot klokvormig oorstuk, ontworpen om het oor volledig te bedekken om externe geluiden uit te sluiten

Down Brothers stethoscope

De stethoscoop van de Down Brothers met vingersteun uit 1900, een interessant schroefvormig springveermechanisme, ivoren oordopjes en een ivoren Ford klok, die kon losgedraaid worden om een smallere te krijgen voor het onderzoek bij kinderen.

Stethoscope with Herschel mechanism

De Holborn stethoscoop uit 1900 met een slanke, houten klok, speciaal voor gebruik bij kinderen, het sluitsysteem van Herschel en ivoren oordopjes.

De Cardiophone was een vroeg elektronisch toestel dat de harttonen hielp verhogen, het deed zijn intrede in 1900.

Berlin Phonendoscope German Phonendoscope French Phonendoscope

Drie voorbeelden van in Europa vervaardigde 'phonendoscopen' uit 1900. Links een model met aanpasbare klep om de geluidsintensiteit te wisselen. In het midden een Duits model met oordopjes uit gutta percha en rechts een gelijkaardig Frans met glazen oordopjes..

Een interessante variant van de phonendoscope werd ontworpen door Dokter Schreiber, die gebruikt kon worden als typische mono-aurale stethoscoop of kon omgevormd worden in een mono-aurale phonendoscope.

Schreiber's stethoskop Schreiber's stethoskop Schreiber's stethoskop Schreiber's stethoscope head

De metalen stethoscoop van Schreiber uit 1900.

Magniphone

Magniphone Stethoscoop uit 1900.

De 'Magniphone Stethoscoop' was een ongewoon toestel dat vervaardigd werd door de The Rectophone Company. Het klokborststuk was zeer goed voor het beluisteren van de laag klinkende geluiden van de borst, nochtans was er ook nood om naar hoog klinkende tonen te luisteren. Het diafragma borststuk gebruikte een membraan over de klok dat toeliet hoog klinkende tonen te beluisteren, maar het blokkeerde de laag klinkende. Het gebruik begon rond 1900 en het werd een standaard onderdeel van de moderne stethoscoop. De vroegste modellen werden ontwikkeld om als kleine phonendoscope te functioneren. De vroegste diafragma modellen geleken op de oudere klokmodellen maar hadden een stijve membraan die de klok bedekte. Deze micro-phonendoscopen waren in het begin van de 20ste eeuw zeer populair in Europa. De volledige stethoscoop is uit metaal, de flexibele metalen buizen inbegrepen en werden geleverd in een lederen zakje.

Muhlenberg Stethoscope

Een 'Pilling Special Bowles Patent stethoscoop' uit 1901 met originele rubberen buizen.

Kehler improved stethoscope

De verbeterde Kehler stethoscoop uit 1901.

Phonendoscope in wood case Phonendoscope, apart Phonendoscope, together

Phonendoscope uit 1909.

Bowles stethoscope

Een nieuw stethoscoop van Bowles uit 1909

Bowles stethoscope design Sample Bowles stethoscope Bowles chest pieces

Het Bowles borststuk werd met concentrische cirkelvormige groeven ontwikkeld om de transmissie van de geluiden vanuit het diafragma in de oorbuis te verbeteren. Van links naar rechts: het borststuk met metalen protectie dekseltje, het geplaatste plastieken diafragma en het plastieken diafragma weggenomen om de groeven te tonen. Het Bowles diafragma borststuk werd geleverd in de maten midget, small, medium en large en met ťťn of twee connectie buizen

Down Brothers stethoscope, army Down Brothers stethoscope, cushion

Twee voorbeelden van de stethoscoop van Down Brothers uit 1910 met een Ford klok en gemaakt uit verschillende materialen. Links de opvouwbare stethoscoop met ivoren Ford klok en houten  oordopjes, en rechts de opvouwbare stethoscoop met een anti-koude rubberen Ford klok.

Double Phonendoscope

Een ongewone dubbele phonendoscope uit 1910, die als differentiaal stethoscoop kon gebruikt worden. Uitgerust met twee korte lokalisatie stokjes, die in het diafragma geschroefd werden voor het onderzoek van het hart. Er waren ook twee lange lokaliseer stokken die karakteristiek waren voor mechanische stethoscopen, bedoeld om naar de geluiden van mechanische toestellen te luisteren

Stethoscope with horn; bell

Een opvouwbare binaurale stethoscoop met een hoornen klok uit 1910.

Pilling combination stethoscope,  apart Pilling combination stethoscope, together

Twee stethoscopen van Pilling uit 1910, de linkse met het Bowles diafragma borststuk en afzonderlijk het Albion Ford borststuk en rechts het Bowles diafragma borststuk via een Bloomfield connector gekoppeld aan de Ford klok, waarbij de stethoscoop wordt omgetoverd in een Bowles diafragma model.

Phonophore

De Phonophore stethoscoop met rubberen anti-koude bescherming uit 1910

Bowles stethoscope

De Bowles stethoscoop met extra harde rubberen klok uit 1915.

extad/healthmonitor.eu

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg