WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Steenpuisten

Steenpuisten of furunkels zijn harde onderhuidse knobbels die ontstaan wanneer een haarzakje geïnfecteerd wordt (=follliculitis), meestal  door een staphylococcus aureus bacterie.

Steenpuisten ontstaan vooral in de nek, op het gezicht en op de billen. 

Symptomen

Een steenpuist is een harde, rode, met etter gevulde verdikking rond een haarfollikel. De ontsteking veroorzaakt warmte, zwelling, roodheid en veel pijn. Soms kan een steenpuist zo groot als een golfbal worden.

Erge infecties kunnen gepaard gaan met koorts en gezwollen lymfeklieren.

Mensen die ooit een steenpuist hebben gehad krijgen er op latere tijdstippen nog last van en het kan gebeuren dat de infectie ook bij andere mensen in hetzelfde gezin voorkomt.

Littekenvorming en het ontstaan van onderhuidse abcessen kan optreden.

In zeldzame gevallen kan de infectie verspreiden en cellulitis (infectie van het onderhuidse vetweefsel, niet te verwarren met cellulite of sinaasappelhuid) veroorzaken. Als de infectie doorbreekt in de bloedbaan kunnen andere weefsels en organen aangetast worden, zoals de nieren, de hersenen, de longen, het hart of het ruggenmerg. Dit kan mogelijks fataal aflopen.

Behandeling

Een kleine steenpuist breekt na enkele dagen meestal spontaan open waardoor de etter eruit vloeit. Een arts kan de steenpuist ook openprikken om de inhoud eruit te laten vloeien.

Het is sterk af te raden zelf een steenpuist proberen open te knijpen omdat de infectie op die manier onderhuids kan verspreid worden met mogelijks ernstige gevolgen.

Grote en steeds terugkerende steenpuisten kunnen antibiotica vereisen.

extad/peakflowmeter.be