WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Slaapapneu

Obstructieve slaapapnee is een potentieel ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stopt en opnieuw begint. Er bestaan verschillende soorten slaapapnee, maar het meest voorkomende type is obstructieve slaapapnee, die optreedt tijdens de slaap als de keelspieren afwisselend ontspannen en de luchtwegen blokkeren.

Het meest herkenbare teken van obstructieve slaapapnee is snurken, hoewel niet iedereen met obstructieve slaapapnee snurkt. Iedereen kan obstructieve slaapapnee ontwikkelen, hoewel het meestal oudere volwassenen treft. Het komt eveneens speciaal voor bij mensen met overgewicht. De behandeling van obstructieve slaapapnee kan het gebruik van een toestel inhouden, dat de luchtwegen openhoudt of er kan een operatie gebeuren waarbij weefsel uit de neus, de mond of de keel wordt weggenomen.

Obstructief slaapapnee treedt op wanneer de spieren die het zacht weefsel in de keel, zoals de tong en het zachte gehemelte, ondersteunen, tijdelijk ontspannen. Wanneer deze spieren ontspannen, worden de luchtwegen enger of zelfs afgesloten en wordt de ademhaling gestopt.

 • Oorzaken
  De verschillende oorzaken die aan de basis liggen van Obstructief Slaapapneu
 • Verwikkelingen
  De mogelijke complicaties die bij obstructief slaapapneu kunnen optreden
 • Diagnose
  Testen en diagnose van obstructief slaapapneu
 • Behandeling
  Behandelingen en medicatie bij obstructief slaapapnée
 • Naar de Dokter
  De afspraak met de arts voorbereiden