Sjögren syndroom is een auto-immune aandoening waarbij de immuniteitscellen de exocriene klieren van het eigen lichaam aanvallen die instaan voor de productie van lichaamssappen. Vooral ogen en mond zijn aangetast.
Sjögren treedt voornamelijk op bij vrouwen in de menopauze, maar iedereen kan aangetast worden.Het is één van de meest voorkomende auto-immuun ziektes.
De ziekte kan op zichzelf voorkomen, maar komt ook vaak samen met andere auto-immune ziektes voor, zoals rheumatoïde artritis, lupus of scleroderma.
Sjögren tast de exocriene klieren aan, vooral de ogen en de mond zijn vaak het slachtoffer. Het belangrijkste syndroom is dan ook droogheid van:
Naast de exocriene klieren kunnen ook andere organen aangetast zijn: gewrichten, schildklier, longen, nieren, bloedvaten, lever, alvleesklier en zenuwen. Andere vaak voorkomende symptomen zijn dan ook:
Soms gaan de symptomen vanzelf weg, anderen hebben er levenslang last van.
De diagnose kan moeilijk zijn omdat de symptomen tussen individuen verschillen en vaak op andere ziektes kunnen lijken.
Om een diagnose te stellen zullen uitgebreide onderzoeken gedaan worden , zoals onder andere bloedonderzoeken, oogtesten, beeldvormende technieken en onderzoek van weefselstalen (biopsie).
Mensen met een milde vorm kunnen vaak geholpen worden met oogdruppels en vaak kleine beetjes water drinken.
Vaak moet men overgaan tot medicijnen die de immuniteit onderdrukken en de produktie van speeksel verhogen.