Gastro-oesofagale reflux, oesofagale reflux, of vaak ook kortweg reflux genoemd, is een aandoening waarbij maaginhoud lekt naar de slokdarm. In de volksmond is de aandoening gekend als brandend maagzuur.
Reflux treedt op als de bovenste sluitspier van de maag niet goed werkt en vloeistoffen, voedsel en maagzuur naar de slokdarm lekken.
Een speciale vorm van reflux ziet men bij babies. De slokdarmsfincter is dan nog niet goed ontwikkeld en voedsel en drank passeren moeiteloos de sluitspier.
Vaak voorkomende symptomen van reflux zijn:
Soms komen ook andere ziektetekens voor, zoals hoesten, het gevoel van een bobbel of krop in de keel, heesheid en slikproblemen.
Reflux bij babies is erg pijnlijk. Het kind huilt na het eten en geeft vaak terug. Het kan leiden tot slapeloze nachten voor kind en ouders
Regelmatig de tong uitsteken, het hoofdje naar achter trekken en hoge hikgeluidjes zijn vrij typische tekens van reflux bij baby's.
De symptomen spreken vaak voor zich en de arts zal meestal de diagnose kunnen stellen zonder bijkomende onderzoeken. Het kan aangewezen zijn om met een endoscoop (dunne buis met camera op het uiteinde) naar de slokdarm en maag te kijken.
Het vermijden van de voedingsstoffen die symptomen uitlokken. Dit kan per patiënt verschillen, maar vaak ziet men symptomen bij inname van alcohol, caffeïne, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, tomaten, chocolade, sterk gekruid voedsel en zuivelprodukten.
Rookstop, gewichtsverlies, stress verminderen, inspanning na het eten vermijden en het bed kantelen zodat het hoofd hoger ligt zijn andere ingrepen die helpen.
Indien nodig kan met antacida (neutraliseren het maagzuur) en maagzuurremmers (verlagen de produktie van het maagzuur) behandeld worden.