WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Ramsay Hunt

In 1907 omschreef de arts James Ramsay Hunt als eerste het samen voorkomen van de verschillende symptomen in combinatie met herpes zoster. Dit syndroom wordt het syndroom van Ramsay Hunt of herpes zoster oticus genoemd.

Het Syndroom van Ramsay Hunt komt voor als een varicella zoster infectie geactiveerd wordt ter hoogte van de gezichtszenuw.

Symptomen

Ramsay Hunt syndroom is gekenmerkt door het optreden van de typische pijnlijke huiduitslag in en rond het oor, in combinatie met gezichtsverlamming of verzwakking van de gezichtsspieren aan dezelfde kant van het aangetaste oor.

Andere symptomen kunnen ook voorkomen: oorpijn, gehoorverlies, tinnitus (fluitende oren), smaakveranderingen, evenwichtsstoornissen.

Ramsay Hunt syndroom kan mogelijks blijvende schade veroorzaken aan de aangezichtszenuwen, met mogelijks blijvende verlamming en gehoorverlies. Dit komt gelukkig zelden voor.

Ook bij Ramsay Hunt syndroom kan post-herpetische neuralgie optreden.

Behandeling en Prognose

Het syndroom van Ramsay Hunt wordt behandeld zoals elke vorm van zona: met antivirale middelen, corticosteroïn en pijnstillers.

Indien tijdig behandeld wordt (binnen de 3 dagen na ontstaan van gezichtsverlamming of gehoorverlies) treedt volledige genezing op in 75% van de gevallen. Bij 1 op 4 is er dus blijvende schade.