WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Vergrote prostaat

De prostaat is een klier die een onderdeel is van het mannelijke voortplantingssysteem. De prostaat ligt tegen de blaas en de plasbuis (urethra) loopt erdoorheen.

Een vergrote prostaat of benigne prostaathyperplasie is een zeer vaak voorkomend probleem bij oudere mannen. 

De prostaat groeit onder invloed van het hormoon testosteron. Op oudere leeftijd kan de prostaat zodanig groot worden dat de plasbuis kan dichtgedrukt worden. Ook de het opspannen van de gladde spiercellen (spiercellen die we niet bewust kunnen gebruiken) in de prostaat spelen een rol bij het veroorzaken van problemen.

Een Westerse levensstijl speelt ook een rol in het voorkomen van prostaatvergroting.

Symptomen

De symptomen van een vergrote prostaat zijn vooral plasproblemen. Patiënten moeten hebben typisch een zwakke straal, hebben een grote plasdrang en moeten vaak kleine beetjes plassen. Het plassen komt maar moeilijk op gang en vaak is er ook nadruppelen.

Patiënten moeten 's nachts vaak opstaan om te gaan plassen.

Na langere tijd kan incontinentie optreden.

Door het moeilijk plassen blijft er urine achter in de blaas wat aanleiding kan geven tot blaasontstekingen.

Diagnose

De vergrote prostaat kan gevoeld worden door middel van een rectaal onderzoek. Andere oorzaken van een vergrote prostaat (prostaatkanker) zullen uitgesloten worden door middel van bloedonderzoek en medische beeldvorming.

Met speciale onderzoeken kan men de kracht van de urinestraal bepalen en de functie van de sluitspier van de blaas onderzoeken.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van medicijnen die de spiercellen in de blaas verslappen.

Andere medicijnen hebben een invloed op het testosteron gehalte in het lichaam.

Indien er geen voldoende resultaat met medicijnen wordt bereikt of als de bijwerkingen te ernstig zijn kan men een deel van de prostaat operatief verwijderen.