WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Preventie

Een verminderde blootstelling van het kind aan allergieveroorzakende substanties, zoals huisstofmijt, kan helpen om het begin van hooikoorts uit te stellen of te voorkomen. Dit zou speciaal waar kunnen zijn bij kinderen met een familiale voorgeschiedenis van allergieën.

Omwille van redenen die nog niet volledig begrepen worden, zijn allergische toestanden zoals hooikoorts, in toenemende mate gemeengoed geworden in de Westerse landen. Onder normale omstandigheden produceert het immuunsysteem antilichamen om jet lichaam te verdedigen tegen schadelijke organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten. Bovendien kan blootstelling aan deze organismen noodzakelijk zijn om de behoorlijke ontwikkeling van het immuunsysteem te stimuleren. Maar in een omgeving waar gewoonlijk desinfectantia en antibiotica worden gebruikt, kunnen deze organismen minder voorkomen. Het immuunsysteem zou daarentegen antilichamen kunnen produceren tegen gewoonlijk onschuldige substanties zoals pollen, schimmels en huisdierenschilfers, wat resulteert in de ontwikkeling van allergieën.

Onderzoekers ontdekten dat kinderen minder aanleg hebben om allergieën te ontwikkelen indien ze kindercrèches bezochten, thuis woonden met oudere broers en zussen of opgroeiden op een boerderij. In die omgevingen, worden kinderen aan meer ziektekiemen blootgesteld en als gevolg daarvan zullen ze allicht minder allergieën ontwikkelen.