WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Preventie

Het is mogelijk om het optreden van zona te voorkomen door middel van een vaccin.

Waterpokken Vaccin

Er bestaat een vaccin tegen de waterpokken. Dit wordt toegediend aan kinderen tussen 12 en 18 maanden oud. Het vaccin wordt tevens aangeraden voor oudere kinderen en volwassenen die nooit waterpokken kregen.

Het vaccin garandeert niet dat de ingeënte persoon nooit waterpokken of zona zal krijgen, maar het vermindert de kans aanzienlijk en indien de infectie toch doorbreekt zijn de ernst van de ziekte en de kans op complicaties aanzienlijk minder.

Gordelroos Vaccin

Dit vaccin is specifiek ontwikkeld om zona of gordelroos tegen te gaan. Het wordt toegediend aan ouderen boven de leeftijd van 60 jaar die al dan niet waterpokken gehad hebben.

Ook dit vaccin biedt geen garantie op het uitblijven van gordelroos, maar het zal wel de ernst van de ziekte en het risico op post-herpetische neuralgie verminderen.

Het gordelroos vaccin wordt toegediend door een éénmalige spuit in de bovenarm. Het is niet bedoeld als behandeling van mensen die een episode van gordelroos doormaken, maar enkel ter preventie van zona.

Mogelijke bijwerkingen van het gordelroos vaccin zijn roodheid, pijn en zwelling ter hoogte van de inspuitingsplaats, jeuk en hoofdpijn.