WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Oogontsteking

De term oogontsteking is een breed begrip dat meestal wordt gebruikt om een ontsteking van het bindvlies (de conjunctiva) van het oog aan te duiden. Een juistere term hiervoor is conjunctivitis.

Conjunctivitis kan verschillende oorzaken hebben:

 • Allergisch
  Meestal door hooikoorts
 • Viraal
  Besmettelijke vorm van oogontsteking, meestal door adenovirus, maar ook het herpes virus dat koortsblaren veroorzaakt kan een ernstige oogontsteking veroorzaken.
 • Bacterieel
  Verschillende bacteriën kunnen een bindvliesontsteking veroorzaken. Vaak is er ergere ettervloei dan bij de andere vormen.
 • Chemisch
  Irriterende stoffen - zoals chloor (zwembad!) en rook - kunnen ook een ontsteking van de conjunctiva veroorzaken.

Symptomen

Bindvliesontsteking veroorzaakt roodheid, zwelling, een branderig gevoel en tranenvloei. Er kan ook etterige uitvloei en korstvorming in en rond het oog optreden (vooral bij het opstaan), vooral bij bacteriële infectie.

Vaak treden de symptomen maar aan één kant op, maar de ontsteking kan ook nadien overgaan naar het andere oog, vooral indien de oorzaak viraal is.

Men kan duidelijk verwijde bloedvaatjes zien lopen in het oogwit van het aangetaste oog.

Door de zwelling van het bindvlies zal de oogopening ook kleiner zijn dan die van het gezonde oog.

Behandeling

De behandeling van conjunctivitis hangt in sterke mate af van de oorzaak. Een virale conjunctivitis geneest vaak vanzelf na enkele dagen en behoeft geen verdere behandeling.

Bij bacteriële conjunctivitis zal oogzalf met antibiotica aangewezen zijn.

Conjunctivitis ten gevolge van hooikoorts kan reageren op behandeling tegen de allergie en gaat vaak vanzelf weg (bijvoorbeeld als het pollen seizoen voorbij is).