WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Lynch syndroom

Het Lynch syndroom is een erfelijke aandoening die leidt tot een verhoogde kans op de ontwikkeling van kanker. Vooral de kans op de ontwikkeling van colonkanker (kanker van de dikke darm) is sterk verhoogd en de kanker kan dan voorkomen op veel jongere leeftijd dan normaal. Men spreekt nu ook over HNPCC wat staat voor hereditary nonpolyposis colorectal cancer: niet polypeuze colorectale kanker.

Naast het Lynch syndroom zijn er nog andere erfelijke oorzaken die de kans op ontwikkeling van colonkanker verhogen, maar Lynch is de meest voorkomende vorm.

Symptomen

Lynch syndroom geeft een verhoogde kans op colonkanker en de kanker kan voorkomen voor de leeftijd van 50 jaar.

Vaak is er een familiale voorgeschiedenis van colonkanker.

Ook andere kankers kunnen veroorzaakt worden en komen vaak voor in de familiale voorgeschiedenis: oa. baarmoederkanker, eierstokkanker, nierkanker, maagkanker, dunne darmkanker en leverkanker.

Diagnose

Darmkanker op jonge leeftijd en een geschiedenis van darm- of andere kankers in de familie kan een vermoeden geven van Lynch syndroom.

Door genetische en andere onderzoeken kan men uitmaken of het over deze erfelijke ziekte gaat.

Behandeling

De behandeling is dezelfde als voor andere dikke darmkankers. De tumor wordt operatief verwijderd.

Indien Lynch syndroom werd vastgesteld kan het nodig zijn te blijven screenen op (andere) kankers omdat de kans op de ontwikkeling ervan hoger is dan normaal.

Er is geen genezende behandeling voor het defecte gen.