WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Lage bloeddruk

In tegenstelling tot hoge bloeddruk zijn er geen vaste waardes waaronder men spreekt van lage bloeddruk of hypotensie.

Athleten, niet-rokers en mensen zonder overgewicht hebben van nature een lagere bloeddruk. Dit is meestal gewenst omdat het risico op hart- en vaatziektes verminderd is bij mensen met een lagere bloeddruk.

Symptomen

Pas als er symptomen optreden ten gevolge van een lage bloeddruk vormt de bloeddruk een probleem. Meestal is de bloeddruk dan lager dan 90/50, maar dit varieert van persoon tot persoon. De symptomen zijn duizeligheid, lichthoofdigheid en zelfs flauwvallen. Als dit optreedt bij het plots rechtstaan noemt mendit orthostatische hypotensie of posturale hypotensie.

Er zijn ook gevallen van lage bloeddruk die kunnen optreden door ernstig bloedverlies of erge uitdroging. De bloeddruk is dan (sterk) verlaagd omdat er onvoldoende bloed in de bloedvaten zit. Dit is potentieel levensgevaarlijk en kan leiden tot een levensbedreigende hypovolemische shock.

Behandeling

Enkel als er symptomen zijn is een behandeling nodig. Die bestaat dan uit een hogere inname van zout en caffeïne en eventueel ook medicijnen. Doe dit echter nooit op eigen initiatief maar neem altijd eerst contact op met een arts.

Artikel over overgenomen met toestemming van bloeddrukmeter.biz