Klierkoorts, mononucleose, de ziekte van Pfeiffer en kusjesziekte (in het Engels kissing disease) zijn allemaal synoniemen voor de ziekte die veroorzaakt wordt door het Epstein-Barrvirus. De ziekte komt vooral voor bij kleine kinderen en adolescenten.
De ziekte wordt vooral doorgegeven door speeksel. De naam kusjesziekte is verwijzing hiernaar, hoewel de ziekte ook door hoesten en niezen wordt overgedragen.
De ziekte kent een vrij lange incubatieperiode (de periode tussen infectie en het optreden van ziektetekens): meestal 1 tot 2 maanden. Bij kinderen is deze periode vaak korter.
Men mag de ziekte van Pfeiffer niet verwarren met het syndroom van Pfeiffer.
Vaak begint de ziekte met keelpijn en vermoeidheid. Ook koorts - die vrij lang kan duren - hoofdpijn, huiduitslag en verlies van eetlust komen vaak voor.
Bij klierkoorts gaan de lymfeklieren, tonsillen en milt opzetten door de reactie van de lichaamsafweer.
Klierkoorts kan gedurende maanden symptomen, zoals vermoeidheid geven.
Zelden treden complicaties op die ernstig kunnen zijn, zoals een scheur in de opgezette milt.
Ook milde hepatitis (leverontsteking) en geelzucht kunnen voorkomen als complicatie van klierkoorts.
Nog zeldzamer zijn bloedarmoede (anemie), te laag gehalte aan bloedplaatjes (thrombocytopenie), ontsteking aan de hartspier en ontsteking van het zenuwstelsel (encephalitis, meningitis).
De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van de symptomen en het klinisch onderzoek, waarbij de arts vergrote lymfeklieren, tonsillen en eventueel milt en lever vaststelt.
Zelden zal men overgaan tot bloedonderzoek - waarbij men specifieke antilichamen kan aantonen - om de diagnose te bevestigen, bijvoorbeeld indien men denkt aan infectie met het cytomegalovirus, dat sterk gelijkende symptomen kan veroorzaken.
De behandeling van klierkoorts bestaat uit rust en voldoende vochtinname. Er is geen specifieke behandeling voorhanden.
Antibiotica hebben geen zin bij virusinfecties, tenzij er secundaire bacteriële infecties aanwezig zijn.
In 2007 vond de Belgische professor Etienne Sokal - verbonden aan de UCL - een vaccin uit tegen klierkoorts. Het vaccin is vooral nuttig bij jonge kinderen en wordt niet vaak gebruikt.