WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Impingement syndroom

Impingement syndroom ontstaat in de schouder als er spieren of pezen beklemt raken tussen de harde botstructuren. Impingement is Engels voor inklemming.

De schouder is het gewricht tussen het schouderblad (scapula), het bovenarmbeen (humerus) en het sleutelbeen. Het schouderdak is het bovenste deel van het schouderblad dat rond de kop van het bovenarmbeen zit. Het schouderdak en de humeruskop zitten stevig aan elkaar verankerd met verschillende ligamenten, pezen en het gewrichtskapsel. Er zit ook nog een slijmbeurs die de beweging van de pezen en ligamenten vergemakkelijkt.

Impingement syndroom ontstaat als één van de structuren van de schouder (de pezen en/of de slijmbeurs) beklemt raakt door zwelling, bv door de zwelling die gepaard gaat met een ontsteking of door een ongunstig gevormd schouderdak. Ook kan de humerus te ver naar boven geplaatst zijn door een probleem met de spieren van de schouder.

Impingement is een van de meest frequente schouderproblemen en treedt meestal pas op middelbare leeftijd op.

Symptomen

Typisch is de pijn die ontstaat bij het opheffen van de arm. De pijn is het meest uitgesproken als de bovenarm ongeveer horizontaal staat tov het rechtstaande lichaam. De pijn wordt minder als de arm nog hoger wordt opgetild tot boven het hoofd. Ook andere bewegingen en het opheffen van een gewicht kunnen pijn veroorzaken.

Er is pijn aan de buitenzijde van de schouder die kan uitstralen naar de bovenarm en zelfs tot aan de hand.

Door de inklemming ontstaat een ontstekingsreactie die de zwelling verergert zodat een viscieuze cirkel ontstaat.

Behandeling

De behandeling is in de acute fase meestal het toedienen of inspuiten van ontstekingsremmers. Indien dit niet helpt of als het probleem al langer bestaat zal men vaak overgaan tot operatief ingrijpen waarbij men de ingeklemde structuren meer plaats geeft en zo de viscieuze cirkel doorbreekt.