WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Impetigo

impetigo - krentenbaard

Krentenbaard, kinderzeer of impetigo is een besmettelijk huidziekte die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Ook de bacterie Streptococcus pyogenes kan impetigo veroorzaaken, en soms treft men beide ziekteverwekkers gelijktijdig aan.

Impetigo is een besmettelijke ziekte: door te krabben aan de letsels kan men door contact de ziekte overbrengen naar andere plaatsen op het lichaam, maar ook naar andere personen.

Krentenbaard komt vooral bij kinderen voor maar kan op elke leeftijd optreden.

Symptomen

De verschijnselen van krentenbaard zijn eerst huiduitslag - meestal beginnend in het gezicht of de hals. De gevormde bultjes worden blaasjes die breken en waaruit dan vocht komt. Het vocht stolt en vormt gele, honingkleurige korstjes.

De uitslag en kortsvorming kan op elke plaats op de huid voorkomen, ook op de hoofdhuid en de handpalmen en voetzolen.

Impetigo veroorzaakt geen pijn maar kan wel jeuken.

impetigo - krentenbaard op de hand

De korstjes drogen uit en genezen spontaan.

Bij impetigo bullosa ontstaan grote met vocht gevulde blazen, vaak op voetzolen en handpalmen.

Er kunnen ook blaren ontstaan bij impetigo door de door bacteriën gevormde toxines (gifstoffen). Deze blaren kunnen ook ontstaan op plaatsen waar er geen huidletsels of infectie aanwezig was.

Complicaties

Impetigo geeft zelden aanleiding tot complicaties, maar ze kunnen wel ernstig zijn. De complicaties zijn te wijten aan het uitbreiden van de bacteriële infectie naar de onderliggende huidlagen en andere weefsels. Cellulitis (niet te verwarren met cellulite: sinaasappelhuid) is een infectie van de diepe huidlagen. De huid wordt rood, is erg pijnlijk en er ontstaat koorts.

Glomerulonefritis is een zeer zeldzame complicatie waarbij de nieren ontsteken. Ook septicemie ("bloedvergiftiging") is zeldzaam. Het ontstaat als de infectie in het bloed doorbreekt en veroorzaakt zeer ernstige tot levensbedreigende symptomen.

Behandeling

Krentenbaard geneest vanzelf, maar kan in stand gehouden worden door te krabben en de ziekte op die manier te verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Vaak wordt daarom een antibioticum zalf aangebracht op de letsels. Bij het voorkomen van impetigo bullosa zullen de blazen opengeprikt worden om het vocht eruit te laten en de bacteriën aan de lucht (en de zalf!) bloot te stellen.