WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Huidkanker

melanoom
een melanoom

Een normale, gezonde huidcel volgt een voorgeprogrammeerd pad van geboorte, celdeling en celdood. Bij huidkanker is er een verandering (mutatie) in het genetisch materiaal van de cel waardoor dit stramien niet meer correct gevolgd kan worden met als gevolg dat de cel ongecontroleerd gaat delen (en alle nakomelingen van de cel ook) met tumorvorming tot gevolg.

Afhankelijk van het type cel dat betrokken is zijn er 3 belangrijke soorten van huidkanker: het basaal cel carcinoma, het plaveiselcelcarcinoom (of planocellulair carcinoom) en het melanoma (of melanoom).

Huidkanker ontstaat in het merendeel van de gevallen als een gevolg van overmatige blootstelling aan ultraviolet licht (UV licht) van de zon of van zonnebanken.

Vooral mensen met een bleke huid zijn gevoelig voor het krijgen van huidkanker.

Symptomen

Basaal cel carcinoma's komen meestal voor op plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld, zoals de nek of het gezicht. Ze vertonen zich als een wasachtige bobbel of een plat littekenachtig huidletsel.

Plaveiselcelcarcinoom is een harde rode nodule of een plat letsel met een schilferige of korstige oppervlakte. Dit type kan beginnen bloeden en er kunnen zweren ontstaan die niet helen.

Melanomen lijken op grote moedervlekken met een onregelmatige verkleuring en vorm. Vaak ontstaan ze uit een normale moedervlek die plots van uitzicht veranderd. Ze kunnen zich ook voordoen als kleine plekken met een onregelmatige rand en witte, rode, of blauwachtige verkleuringen. Melanomen kunnen ook voorkomen op de slijmvliezen, zoals in de mond of neus. Melanomen zijn de gevaarlijkste vorm van huidkanker en loopt in ongeveer 1 op 5 gevallen dodelijk af.

Het grote gevaar van huidkanker is de mogelijkheid tot uitzaaiingen waarbij de kankercellen andere (inwendige) organen aantasten.

Bij elke verandering van een moedervlek of elk verdacht plekje op de huid is het aan te raden om een dokter te bezoeken.

Behandeling

Er zal geprobeerd worden de kankercellen te vernietigen of weg te nemen. In een vroeg stadium kan men meestal de tumor chirurgisch verwijderen of wegvriezen of -laseren.

Bij melanomen die uitgezaaid zijn zal met met chemotherapie proberen zoveel mogelijk kankercellen te vernietigen. Helaas is de prognose in deze gevallen niet goed.