WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Huidcyste

Een atheroomcyste is een cyste van een talgklier in de huid die ontstaat door een ophoping van cellen van de opperhuid en talg omdat de afvoerbuis van de klier afgesloten is.

atheroomcyste
geïnfecteerde atheroomcyste
in de oorlel

Geleidelijk aan ontstaat een bobbeltje in de huid dat vanzelf kan verdwijnen, verdwijnt en terugkeert of steeds groter wordt.

Er zijn geen nadelige effecten van een atheroomcyste, maar het is een ontsierend knobbeltje in de huid dat tot 3 centimeter groot kan worden.

Atheroomcysten worden meestal gezien op de schedel, gezicht, oren, nek, rug en bovenarmen. Bij mannen worden ze ook vaak gezien op de borstkas en het scrotum.

Het mannelijke hormoon testosteron verhoogt de kans op het krijgen van deze cysten.

Hoewel ze geen aanleiding geven tot klachten kunnen atheroomcysten soms gaan ontsteken waardoor het bobbeltje rood en pijnlijk wordt.

De cyste kan eenvoudig verwijderd worden door een arts. De volledige cyste, inclusief het kapsel, wordt verwijderd. Soms kan curretage (wegschrapen met een currette) nodig zijn om achterblijvende delen te verwijderen. Probeer ze niet zelf uit te knijpen want dan kan de cyste gaan ontsteken.

Bij infectie van de cyste kunnen antibiotica nodig zijn.