WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Hooikoorts

Rhinitis is de wetenschappelijke naam voor ontsteking van de neusslijmvliezen.

De bekendste en meest voorkomende vorm van rhinitis is een allergische reactie op voornamelijk graspollen: hooikoorts.

Hooikoorts of allergische rhinitis kan verkoudheidachtige symptomen veroorzaken zoals een lopende neus, verstopping, niezen of sinusdruk. In tegenstelling tot een verkoudheid wordt hooikoorts niet veroorzaakt door een virus, maar wel door een allergische reactie op specifieke substanties in uw omgeving. Allergietekenen en -symptomen beginnen wanneer u wordt blootgesteld aan deze substanties.

De allergiesymptomen kunnen seizoengebonden zijn en beginnen of verergeren op nauwgezette tijdstippen in het jaar, uitgelokt door pollen van bomen, grassen of kruiden. Indien men gevoelig is voor indoor allergenen zoals huisstofmijt, kakkerlakken, schimmels of huidschilfers van huisdieren, kan men het hele jaar symptomen hebben.

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergische condities, die ongeveer één op vijf mensen treft. Men kan nooit hooikoortssymptomen vermijden — maar een behandeling en een preventie kunnen voor een groot deel helpen.

Over-the-counter medicatie kan voldoende zijn om milde hooikoortssymptomen te beheren. Maar indien de symptomen ernstiger zijn — of indien de hooikoorts het hele jaar een belasting is — bezoekt men best een allergieënpecialist voor de beoordeling en de behandeling. Zonder een juiste behandeling kan hooikoorts de levenskwaliteit verminderen en slapeloosheid, vermoeidheid en irriteerbaarheid veroorzaken, die de prestaties op het werk of op school aantasten. Ze kan ook het risico op het ontwikkelen van ernstige allergische condities, zoals astma of eczema, verhogen.

 • Symptomen
  Ziektetekens van allergische rhinitis
 • Oorzaken
  Uitlokkende factoren voor het ontwikkeling van allergische rhinitis
 • Diagnose
  Opsporen en diagnosticeren van allergische rhinitis
 • Complicaties
  Allergische rhinitis kan ernstige gevolgen hebben
 • Behandeling
  Medicatie tegen allergische rhinitis
 • Preventie
  Het voorkomen van allergische rhinitis