WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Guillain-Barré

Het syndroom van Landry-Guillain-Barré-Strohl, beter bekend als het syndroom van Guillain-Barré (GBS) is een zenuwaandoening of polyneuropathie. De oorzaak is een autoimmune reactie na een infectie. De lichaamsafweer is "in de war" en valt de eigen zenuwen aan. De aandoening gaat vaak spontaan over, maar kan chronisch aanwezig blijven.

Door de immuniteitsreactie valt de lichaamsafweer de bescherme myeline schede rond de zenuwcellen aan die helpt bij de overdracht van de zenuwprikkels.

Men onderscheidt verschillende types van het syndroom afhankelijk van de betrokken zenuwen en symptomen.

Elk jaar worden ongeveer 1 op 100.000 mensen getroffen door Guillain-Barré.

Symptomen

Typisch is zwakte aan beide kanten van het lichaam, meestal eerst onderaan de benen. De ziekte verloopt progressief en de zwakte stijgt naar boven. De patiënt zakt gemakkelijk door de benen en wordt tintelingen gewaar (paresthesie of dysesthesie).

Over een periode van uren of dagen stijgt de ziekte en worden ook arm- en gezichtsspieren aangetast.

Slik-,eet- en zelfs ademhalingsproblemen treden op. Ongeveer 1 op 3 patiënten heeft nood aan beademing.

Ook de blaas kan aangetast zijn met incontinentie tot gevolg.

In erge gevallen worden ook andere organen aangetast zoals het hart en de spieren rond de bloedvaten.

Diagnose

De symptomen en het snelle verloop kan de diagnose doen vermoeden.

Onderzoek van cerebrospinaal vocht (verkregen door ruggenmergpunctie), geleiding van spieren en zenuwen (electromyografie en electroneurografie) kunnen de diagnose bevestigen.

Behandeling

De behandeling is ondersteunend. Het grootste acute gevaar treedt op bij respiratoire falen door aantasting van de ademhalingsspieren en het middenrif. De patiënt zal dan aan een ventilator gelegd worden.

Immunoglobulinen, medicijnen die de lichaamsafweer onderdrukken, worden toegediend. Corticosteroïden, die vaak gebruikt worden voor andere ontstekingsziektes, schijnen niet te helpen bij Guillain-Barré.

Prognose

Spontaan herstel treedt meestal na 4 weken op en 4 op 5 patiënten herstellen volledig binnen het jaar. Soms blijven milde symptomen aanwezig.

5 tot 10% van de patiënten is blijvend invalide en sterfte treedt op in 2 tot 3% van de gevallen.

De ziekte komt op latere leeftijd terug in ongeveer 1 op 10 patiënten.

Trivia

Bekende patiënten zijn:

  • Andy Griffith: acteur die Matlock vertolkte
  • Markus Babbel: Duits voetbalinternational
  • Franklin D. Roosevelt: de president van de Verenigde Staten tijdens de tweede wereldoorlog leed aan verlamming die toen geweten werd aan polio. Tegenwoordig denkt men dat hij mogelijks aan Guillain-Barré leed