WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Griep

Griep of influenza is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. In de volksmond wordt de term griep vaak verkeerdelijk gebruikt voor een zware verkoudheid.

Er bestaan verschillende types van het griepvirus: type A, B en C. Type A is de belangrijkste ziekteverwekker en van dit type bestaan ook nog verschillende stammen die aangeduid worden met 2 letters gevolgd door een cijfer, een verwijzing naar het type van de eiwitten op het oppervlakte van het virusdeeltje: H (voor hemagglutinine) en N (van neuraminidase). Er zijn bij het menselijke influenzevirus 3 soorten H eiwitten en 2 soorten N eiwitten.

Influenza komt ook voor bij dieren en tot voor enkele jaren kon een virus niet van een dier naar een overgaan. Dit veranderde in 1997 met de beruchte vogelgriep (H5N1). Deze ziekte verspreid zich veel minder snel maar is veel ernstiger en vaker dodelijk.

Immuniteit tegen 1 stam van het virus geeft geen immuniteit tegen een andere stam. 

Griep is bij ons een seizoensgebonden epidemische ziekte: op korte tijd worden veel mensen ziek. Griep epidemieën komen typisch voor in de winter als veel mensen samen binnen zitten.

Griep kan ook uitgroeien tot een pandemie: een wereldwijde epidemie. Dit komt ongeveer 1 keer om de 10 tot 40 jaar voor.

De beruchte Spaanse griep pandemie (H1N1) besmette in de jaren 1918-1919 naar schatting een half miljard mensen en wereldwijd vielen er tussen de 20 en 40 miljoen doden, meer dan er vielen in de eerste wereldoorlog die op zijn einde liep bij de uitbraak van de ziekte.

De Aziatische griep in 1957 was van het type H2N2 en veroorzaakte ongeveer een miljoen doden.

In 1968 was er de Hongkong griep (H3N2) die ook een miljoen levens eiste.

In 2009 was er een veelbesproken pandemie van de Mexicaanse griep of varkensgriep die gelukkig al bij al vrij mild bleek te verlopen.

  • Symptomen
    Griep veroorzaakt een algemen malaise met koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en hoest. De symptomen houden typisch een week aan.
  • Behandeling en Preventie
    Er wordt meestal geen specifieke behandeling voor griep gegeven. De patiënt moet uitzieken met rust en pijnstillers. In sommige gevallen kunnen antivirale medicijnen gegeven worden.