Grauwe staar of cataract is het vertroebelen van de ooglens, de oogstructuur waarlangs het licht van buitenaf op het netvlies komt.
Cataract is meestal een gevolg van veroudering, maar kan ook veroorzaakt worden door erfelijke aandoeningen of andere ziektes zoals suikerziekte of beschadiging aan het oog.
Cataract komt vaker voor in sommige families, bij rokers, alcoholmisbruik, te hoge blootstelling aan zonlicht, hoge blootstelling aan bestraling, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, langdurige toediening van sommige medicijnen...
Door ouderdomsprocessen of beschadiging van de lens kunnen delen van de lens samenklonteren en troebele zones doen ontstaan.
Men onderscheidt verschillende soorten cataract:
De symptomen van cataract zijn duidelijk zichtbaar: er treedt een vertroebeling van de lens op waardoor de lichtdoorlaatbaarheid van de lens verminderd. Dit geeft zichtproblemen:
Grauwe staar verloopt progressief: het begint vaak onopgemerkt en wordt steeds erger.
De diagnose is niet moeilijk te stellen: de veranderingen aan de ooglens zijn duidelijk zichtbaar.
De oogarts zal bijkomende oogonderzoeken uitvoeren om een beter inzicht te verkrijgen in de ernst van de aandoening.
De enige effectieve behandeling van grauwe staar is chirurgisch ingrijpen. Tijdens de operatie wordt de lens verwijderd en vervangen door een kunstlens. De operatie kan gebeuren onder lokale verdoving.
Indien er in beide ogen grauwe staar aanwezig is zullen 2 aparte operaties met enkele weken tussentijd uitgevoerd worden.
Lichte gevallen van grauwe staat behoeven niet noodzakelijk een behandeling.