WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Geschiedenis van de Spirometrie en Obstructieve Longziekten

Een spirometer is een medisch toestel dat gebruikt wordt voor het meten van de functie van de longen en de luchtwegen.

Spirometrie is de test die met een spirometer wordt uitgevoerd. We geven hier een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de spirometrie. Klik op een onderdeel:

COPD

De evolutie van de kennis over COPD en zijn onderverdelingen emfyseem, chronische bronchitis en astmatische bronchitis beslaat tweehonderd jaar. De stethoscoop en spirometer werden vrij vlug  belangrijke instrumenten voor de diagnostiek en de beoordeling. Spirometrie is de meest effectieve manier van identificatie en beoordeling van het verloop van COPD en van de reacties op de therapie en wordt voor dit doel blijkbaar schromelijk onderbenut. Stoppen met roken verbetert het vroege verloop van de ziekte. Zuurstoftoediening op lange termijn verbetert de lengte en de kwaliteit van leven bij patiŽnten met hypoxemie. Vandaag, is COPD een gestaag groeiend wereldwijd gezondheidsprobleem, met toenemende morbiditeit en mortaliteit. De vroegtijdige signalering, de preventie en de behandeling van opkomende stadia van de ziekte door het stoppen met roken en een groeiend aantal broncho-actieve medicamenten belooft om de uitkomst te veranderen.

Chronische obstructieve longziekten worden gedefinieerd als een chronische obstructie van de luchtstroom die progressief is en slechts gedeeltelijk omkeerbaar (Pauwels et al 2001; Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease 2004). COPD omvat chronische bronchitis, emfyseem en chronische astmatische bronchitis. Vandaag is COPD in de Verenigde Staten de vierde meest voorkomende doodsoorzaak en de enige ziekte die stijgt in morbiditeit en mortaliteit in de top vijf moordenaars. Het resulteerde in 2003 in een verlies van 32.100.000.000 Dollar in directe en indirecte kosten voor de Amerikaanse economie, en die in 2020 naar verwachting de derde meest voorkomende doodsoorzaak zal worden. Ongeveer 16 miljoen volwassen Amerikanen lijdt aan COPD. Waarschijnlijk een gelijk aantal hebben asymptomatische of zelfs symptomatische ziekte, maar zijn niet gediagnosticeerd of behandeld. De belangstelling voor COPD is een recente ontwikkeling en weinigen weten de oorsprong van deze interessante ziekte spectrum.

ASTMA

Astma is een veelvoorkomende chronische ontsteking van de luchtwegen die gekenmerkt wordt door terugkerende symptomen, belemmering van de luchtstroom en bronchospasmen. De symptomen variŽren van benauwdheid tot kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling. Een astma-aanval kan optreden bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiŽnt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning. De ernst van de klachten kan verschillen per patiŽnt, variŽrend van lichte tot levensbedreigende gevallen. Er wordt aangenomen dat astma het gevolg is van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. De diagnose is gebaseerd op de symptomen, reactie op de therapie in de loop der tijd en op spirometrie. Astma kan ook geclassificeerd worden als atopisch of extrinsiek of niet-atopisch of intrinsiek. De prevalentie van astma is aanzienlijk toegenomen sinds de jaren 1970. In 2011 waren wereldwijd zo'n 300 miljoen mensen door de aandoening getroffen, waarvan er ongeveer 250.000 overleden.
 

extad/healthmonitor.eu

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg