WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Galblaas

De galblaas is een orgaan dat in de buikholte tegen de lever ligt. De galblaas bevindt zich dus rechtsbovenaan de buik, onder het middenrif.

De galblaas heeft maar een functie: het tijdelijk opslaan van de gal die door de lever geproduceerd wordt. Gal heeft een functie in de vetvertering. Het wordt door de galblaas via de galgang in de dunne darm geloosd op het moment dat er vetrijk voedsel passeert.

Galstenen

Galstenen zijn harde massa's die vaak in de galblaas gevonden worden. Meestal bestaan ze uit samengeklonterde cholesterolmoleculen.

Het hebben van galstenen noemt men ook cholelithiasis ("galsteenziekte").

Galstenen komen zeer vaak voor, vooral bij ouderen: ongeveer 1 op 3 mensen hebben galstenen.

Galstenen veroorzaken in de meeste gevallen geen symptomen. In 8 op 10 gevallen blijven ze gewoon in de galblaas zitten. Soms zakt een steen af naar de galgang om daar vast te blijven zitten. Dit veroorzaakt een obstructie van de galgang en galkolieken: erge pijnklachten ter hoogte van de galblaas met mogelijks uitstralingen naar de rug of rechterschouder.

Ze kunnen ook aanleiding geven tot een gestoorde vetvertering met bleke stoelgang tot gevolg, en tot geelzucht.

Complicaties zijn galblaasontsteking en acute galweginfectie.

Galstenen worden gewoonlijk enkel verwijderd als ze problemen veroorzaken.
Soms wordt de volledige blaas weggenomen.

Galblaasontsteking

Galblaasontsteking of cholescystitis wordt meestal veroorzaakt door galstenen.

Als een galsteen de galgang blokkeert blijft de gal staan waardoor hij kan indikken en er infecties in kunnen ontstaan. Het gevolg is een ontsteking van de wand van de galblaas. Erge gevallen kunnen leiden tot afsterven van de cellen (necrose) en ruptuur. De infectie kan dan verspreiden naar de nabijgelegen organen (diafragma, darmen).

Galkolieken, geelzucht en hoge koorts kunnen optreden.

Galblaasontsteking na een ongeval of door anorexia nervosa is zeldzaam.

Acute cholangitis

Acute cholangitis of ontsteking van de galwegen wordt veroorzaakt door een snel optredende bacteriële infectie van de galgang.

De oorzaak is een intreden van de darmbacteriën in de galgang, hetgeen normaal niet kan voorkomen. Bij een (gedeeltelijke) afsluiting van de galgang kunnen ziekteverwekkers echter wel "naar boven klimmen" en de galgang infecteren.

De meest voorkomende oorzaak is een galsteen die de galgang (gedeeltelijk) afsluit. Ook tumoren of vernauwingen na een operatie kunnen de oorzaak zijn.

Acute cholangitis veroorzaakt galkolieken, gepaard met koorts en geelzucht en is een medisch spoedgeval.

Grote delen van dit artikel zijn overgenomen met toestemming van darmen.net