WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Foetaal Alcohol Syndroom

Foetaal Alcohol Syndroom of FAS is een gevolg van overdadig alcohol gebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Alcohol gaat door de moederkoek naar de foetus en belemmert de groei van de baby. Het gevolg is mentale en fysieke afwijkingen die ontstaan tijdens de ontwikkeling en levenslang aanwezig blijven.

FAS is mogelijk vanaf een alcohol consumptie van meer dan 15 standaard glazen per week.

Symptomen

Een van de typische afwijkingen is schade aan het centrale zenuwstelsel. De zich ontwikkelende zenuwcellen worden verkeerd aangelegd of worden beschadigd door de alcohol. De gevolgen zijn een slecht geheugen, aandachtsstoornissen, hyperactiviteit, slechte coördinatie, leerstoornissen, mentale achterstand en op latere leeftijd ook een verhoogde kans op psychiatrische aandoeningen en verslaving.

De hersenschade kan leiden tot epilepsie, gehoorverlies, slechte gang, slechte oog-hand coördinatie en is soms zichtbaar onder de vorm van microcephalie (te kleine schedel).

Andere kenmerkende gevolgen zijn groeiachterstand (laag geboortegewicht en kleine gestalte) en typische gezichtskarakteristieken met afwijkingen aan de ooghoeken, dunne bovenste lip en afgevlakt filtrum (de verticale sleuf tussen de bovenlip en de neus).

Andere orgaansystemen kunnen ook aangetast zijn, zoals het hart en bloedvaten, skelet, nieren en ogen.

Diagnose

De symptomen bij de baby leiden al snel tot de diagnose die kan bevestigd worden door informatie over de alcohol consumptie van de moeder tijdens de zwangerschap.

Behandeling

Er is geen behandeling voor foetaal alcohol syndroom. De afwijkingen zullen levenslang aanwezig blijven. Sommige symptomen kunnen eventueel behandeld worden met behulp van gedragstherapie, medicatie en gespecialiseerde opvolging.