WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Eczeem

eczeem
eczeem in de knieholte
van een baby

Eczeem is een verzamelnaam voor een aantal niet besmettelijke, jeukende huidziekten die vaak ook roodheid en schilfervorming vertonen.

Eczeem wordt meestal veroorzaakt door een allergische reactie van het lichaam, vaak in combinatie met een gevoelige, droge huid.

Atopische dermatitis of constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem en kan al voorkomen bij erg jonge baby's. Het gaat om een allergie aan deeltjes die in de lucht zweven en die afkomstig kunnen zijn van een hele reeks bronnen, zoals honden- of kattenhaar, huisstofmijt, planten, vloerbedekking, pollen,... Ook inname van bepaalde voedingsstoffen kan de bron van allergie zijn: eiwitten, koemelk, pinda's, noten, granen,...

Contact eczeem treedt op bij het aanraken van een stof waarvoor men allergisch is: rubber, talkpoeder, zeep, nikkel (in sieraden),...

Zwemmerseczeem is een vaak gebruikte, maar verkeerde term voor de uitslag die men vaak ziet tussen de tenen van zwemmers. Het gaat hier om een schimmelinfectie.

Seborreïsch eczeem is een andere vorm van huiduitslag die men vaak bij pasgeborenen ziet. Het gaat hier om een infectie met een gist. Seborreïsch eczeem of Seborreïsche dermatitis komt ook bij volwassenen voor.

Eczeem schijnt vaker voor te komen in sommige families, wat een genetische oorzaak doet vermoeden. Het komt ook vaker voor in families waarin ook andere allergische aandoeningen zoals astma en hooikoorts voorkomen.

Symptomen

Eczeem geeft jeukende, verkleurde plekken op de huid. De jeuk kan erg uitgesproken zijn, vooral 's nachts.

Kleine bobbeltjes waar vloeistof uitkomt geven korstvorming als eraan gekrabd wordt.

De huid wordt dik en ruw door het krabben.

Eczeem komt meestal voor om de handen, voeten, in de knieholte, binnenkant van de elleboog, op de enkels, polsen, gezicht, rond de ogen, nek en borstkas.

Door het krabben ontstaan wondjes die kunnen infecteren, wat nog meer jeuk kan veroorzaken.

De symptomen worden erger in droge lucht, temperatuurschommelingen, zweten, bij het dragen van wollen kleren, door het eten van sommige voedingsmiddelen (eieren, melk, vis, soja) en na lange baden of douches.

Seborreïsch eczeem of luieruitslag geeft vooral plekken ter hoogte van de schaamstreek bij baby's of ter hoogte van het hoofd. Bij volwassenen veroorzaakt het droge , rode plekjes die kunnen jeuken.

Behandeling

Bij atopische dermatitis zal men proberen om de cyclus jeuk - krabben - huidbeschadiging - jeuk te doorbreken.

Verschillende medicijnen kunnen nuttig zijn in het doorbreken van de cyclus:

  • Zalven of in erge gevallen tabletten met corticosteroïden verminderen de jeuk.
  • Antibiotica kunnen nodig zijn als er infectie van de huid is opgetreden.
  • Antihistaminica kunnen ook helpen de allergische reactie en de jeuk in te tomen.

Gezien het gaat om een allergische reactie is het sterk aan te raden elk contact met het allergeen (allergie opwekkende stof) te vermijden. Het kan heel moeilijk zijn om te weten te komen op welke stoffen men reageert.

Luieruitslag of seborreïsch eczeem wordt behandelt met zalf of shampoo die de gist doden.