WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Diagnose

Indien men tekens van blaasontsteking heeft dient men de arts te raadplegen. De arts zal de volgende testen kunnen uitvoeren:

Urineonderzoek

Tijdens een urineonderzoek probeert men de samenstelling van de urine te achterhalen. De eenvoudigste test bestaat uit het onderdompelen in de urine van een plastic staafje met reagentia op. Uit de verkleuring hiervan kan men de samenstelling van de urine afleiden.

Er wordt voornamelijk gezocht naar bacteriën, rode bloedcellen, eiwitten en etter in de urine.

Cystoscopie

Inspectie van de blaas met een cystoscoop - een dunne buis met een camera die kan worden ingebracht in de blaas via de plasbuis - kan helpen bij de diagnose. De arts kan ook gebruik maken van de cystoscoop voor het nemen van een weefselbiopsie voor onderzoek in het laboratorium.

Beeldvormende technieken

Beeldvormende meestal niet nodig zijn, maar in sommige gevallen - vooral wanneer er geen aanwijzing voor een infectie is gevonden - kunnen zij van pas komen.

Beeldvormende technieken, zoals radiografie of echografie, kunnen andere mogelijke oorzaken van een blaasontsteking, zoals een tumor of structurele afwijkingen in de blaas, aantonen of uitsluiten.