WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Dermoïd cyste

dermoid cyste
een dermoïdcyste uit een eierstok:
er zijn duidelijk lange haren zichtbaar

Een dermoïd cyste is een vorm van cystisch teratoom, een omkapselde tumor die delen bevat van volledig gevormde weefsels en organen, zoals huid, haren, bloed, zenuwweefsel, vetweefsel, beenweefsel, kraakbeen, nagels, tanden en zelfs ogen bevatten.

Dermoïd cysten ontstaan ten gevolge van een ontwikkelingsstoornis. Tijdens de embryonale ontwikkeling differentiëren sommige cellen in de verkeerde weefsels. Deze cysten kunnen echter ook op latere leeftijd ontstaan door oorzaken van buitenaf, zoals het inbrengen van huidcellen in het lichaam tijdens een punctie. Dit werd onder andere beschreven voor ruggenmergpuncties, maar is zeldzaam.

Een dermoïd cyste is zo goed als altijd goedaardig en komt meestal voor in het bindweefsel dat de schedelbeenderen met elkaar verbindt, in de eierstokken en soms in de buurt van de wenkbrauwen bij jonge kinderen en in de ruggengraat.

Meestal zijn er geen symptomen van een dermoïd cyste. In zeldzame gevallen zijn ze kwaadaardig. Dermoïd cyste worden vaak "per ongeluk" vastgesteld tijdens een onderzoek of ingreep voor iets anders.

De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de dermoïd cyste. Er zal geprobeerd worden om het volledige kapsel met inhoud onbeschadigd uit het lichaam te verwijderen.