WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Cystitis

Het urine-systeem bestaat uit de nieren, ureters, blaas en urethra. Deze organen spelen allemaal een rol bij het opruimen van afval uit het lichaam. De nieren - een paar boonvormige organen, gelegen aan de achterzijde van de bovenbuik - filteren afvalstoffen uit het bloed en de passen de samenstelling van tal van stoffen in het lichaam aan. De urineleiders of ureters zijn dunne buisjes die de urine van de nieren naar de blaas voeren, waar het opgeslagen totdat de urine het lichaam via de plasbuis verlaat tijdens het urineren. anatomie van het urinaire stelsel

Een urineblaasontsteking of cystitis is een vaak optredend probleem dat voornamelijk voorkomt bij vrouwen en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Een blaasontsteking pijnlijk en vervelend zijn en kan een ernstig gezondheidsprobleem worden als de infectie zich verspreidt naar de nieren.

Bacteriële blaasontsteking

Bacteriële blaasontsteking ontstaat meestal wanneer bacteriën via de plasbuis binnentreden en beginnen te vermenigvuldigen. Het urine-systeem is ontworpen om dergelijke microscopische invallers buiten te houden. Zo scheidt de blaas een beschermende laag af die voorkomt dat bacteriën aan de blaaswand kunnen hechten. Urine heeft ook antibacteriële eigenschappen die de groei van bacteriën belemmeren. Sommige factoren verhogen echter de kans dat bacteriën een infectie veroorzaken.

Bacteriële blaas infecties kunnen optreden bij vrouwen als gevolg van geslachtsgemeenschap. Tijdens seksuele activiteit worden bacteriën via de plasbuis in de blaas geïntroduceerd. Maar ook seksueel inactieve meisjes en vrouwen zijn vatbaar voor infecties aan de urinewegen, omdat het vrouwelijke genitale gebied vaak de bacteriën die kunnen leiden tot cystitis huisvest.

De meeste gevallen van cystitis worden veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli (E. coli), een soort van bacteriën die zeer vaak wordt aangetroffen in het genitale gebied. Een nieuwe stam van antibiotica-resistente E. coli is de oorzaak van steeds moeilijker te behandelen blaasontstekingen bij vrouwen.

Er zijn ook nog andere oorzaken van blaasontsteking, maar die komen eerder zeldzaam voor.