WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Complicaties

Hooikoorts kan de levenskwaliteit beïnvloeden. Het constante snuiten van de neus, het niezen en andere tekenen of symptomen kunnen storend, ongemakkelijk en vervelend zijn. Hooikoorts kan slapeloosheid, vermoeidheid en irriteerbaarheid veroorzaken en kan de prestaties op het werk of op school beïnvloeden.

Hooikoorts komt dikwijls voor met andere ernstige allergische aandoeningen, zoals astma, een chronische toestand die optreedt wanneer de belangrijkste luchtdoorgang van uw longen, de bronchiale buizen, ontstoken zijn. Indien men astma heeft, kunnen de volgende tekenen en symptomen optreden: moeilijk ademen, kortademigheid, een beklemming in de borst, hoesten en piepend ademen (wheezing genoemd).

Mensen met hooikoorts kunnen eveneens eczeem hebben (ook dermatitis genoemd) — een ontsteking die gezwollen, rode of jeukende huid kan veroorzaken. Atopische dermatitis komt hoofdzakelijk voor met allergieën en dit heel dikwijls in families waar de familieleden astma, hooikoorts of beide hebben.

Aanhoudende sinusverstopping als gevolg van hooikoorts kan de gevoeligheid voor sinusitis verergeren — een infectie of ontsteking van de membranen die de sinussen bekleden. Sinusitis veroorzaakt pijn, gevoeligheid en zwelling rond de ogen, wangen, neus of voorhoofd. Sommige mensen hebben sinusitis die aanhoudt en nooit weggaat (chronische sinusitis).

Bij kinderen is hooikoorts dikwijls een bijdragende factor aan middenoorontsteking (otitis media), die pijn, koorts en vochtophoping in het middenoor veroorzaakt.