Het compartiment syndroom (logesyndroom) ontstaat als er na een letsel dusdanige zwelling ontstaat in een deel van het lichaam dat de bloedtoevoer afgekneld wordt. Meestal ontstaat het op plaatsen die omgeven zijn door stevige bindweefselstructuren die niet kunnen uitzetten, zoals in een lidmaat. Hierdoor kan zenuw- en celschade ontstaan. Compartiment syndroom is een medisch spoedgeval.
Compartimentsyndroom ontstaat meestal na een breuk van het scheenbeen of onderarm, auto-ongeluk, herstel van de bloeddoorstroming na een periode van zuurstoftekort (door een ontstekingsreactie), ledematen in het gips en brandwonden.
Vaak is de druk hoger dan de druk in de aders (die het bloed wegvoeren), maar lager als de druk in de slagaders (die het bloed aanvoeren). Het gevolg is dat het bloed wel naar binnen kan, maar niet meer wegkan.
Compartiment syndroom veroorzaakt hevige pijn of tintelingen. Door het stoppen van de bloedtoevoer wordt het lidmaat bleek. Uiteindelijk kan ook verlamming optreden en gaat het lidmaat koud aanvoelen.
De celschade kan snel oplopen en mogelijk een lidmaat onherstelbaar beschadigen met amputatie tot gevolg. Het kan zelfs levensbedreigend zijn.
Compartiment syndroom is een medisch spoedgeval en moet onmiddelijk operatief behandeld worden met een fasciotomie: een operatie waarbij het bindweefsel wordt ingesneden waardoor de druk wegvalt.