Chronisch Vermoeidheidssyndroom of CVS is een syndroom (=een aantal symptomen die samen voorkomen) waarvan men geen exacte oorzaak kan aanduiden.
Men schat dat ongeveer 2% van de bevolking last heeft van chronische vermoeidheid. Bij de meesten kan men een psychiatrische (depressie, fobieën, psychosomatisch...) of lichamelijke oorzaak vinden. Indien men deze niet vindt kan men spreken van CVS. Er is dan ook geen specifieke test voor CVS.
Men denkt dat CVS veroorzaakt wordt door een virusinfectie die men nog niet heeft kunnen identificeren, door stoornissen in het immuniteitssysteem, door endocriene stoornissen (stoornissen van de hormoonproducerende organen) of door psychische factoren.
CVS komt vaker voor bij vrouwen en in de leeftijdscategorie van 40 tot 59 jaar. De ziekte kan echter op elke leeftijd voorkomen, ook bij kinderen.
Het hoofdsymptoom van CVS is uiteraard een onverklaarbare en langdurige (of steeds terugkerende) vermoeidheid die niet verdwijnt door te rusten.
Daarnaast kan de patiënt ook klagen van één of meer van de volgende symptomen:
Bij CVS komen deze klachten vrij plots op, binnen een periode van enkele dagen.
Er is geen specifieke test die CVS kan aantonen. De diagnose wordt meestal gesteld door uitsluiting van andere ziektes die de symptomen kunnen veroorzaken.
Er is nog geen algemeen aanvaarde behandeling voor CVS.
Vaak bestaat de behandeling uit 1 of meer van de volgende therapieën:
Nieuwe behandelingen komen bijna dagelijks naar boven en er wordt nog veel onderzoek naar verricht.
De prognose van CVS is gereserveerd. Slechts 1 op 20 volwassenen met CVS geneest volledig
Er treedt verbetering op van de symptomen bij ongeveer de helft van de patiënten.
De ziekte kan ook verergeren ondanks de behandeling.
Bij kinderen is de prognose veel beter: meestal zullen ze volledig van de ziekte genezen.