Cholesterol is een levensnoodzakelijke molecule: zonder cholesterol gaan we dood.
Cholesterol is een vet-achtige stof die nodig is voor de opbouw van de celwand van alle lichaamscellen. Tevens is de molecule nodig voor de productie van vele lichaamshormonen, zoals de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen, en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering.
Cholesterol wordt voornamelijk in het lichaam zelf aangemaakt, maar het kan ook uit de voeding worden opgenomen.
Hypercholesterolemie of een hoog gehalte aan cholesterol in het bloed is één van de meest voorkomende aandoeningen in het Westen: in de Verenigde Staten van Amerika alleen al zijn er meer dan 100 miljoen mensen met een te hoog cholesterol gehalte op een totale bevolking van 250 miljoen!
Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (de cholesterolemie) hangt in het overgrote merendeel van de gevallen af van een verkeerde voeding. Indien men veel verzadigde vetten eet kan de cholesterolemie stijgen. Nauw hiermee verwant ziet men dan ook vaak hypercholesterolemie bij obese mensen.
Er schijnt ook een familiale aanleg te zijn voor hypercholesterolemie en het cholesterol gehalte in het bloed is ook hoger bij mannen en bij vrouwen na de menopauze. Oudere mensen hebben ook een hogere cholesterol.
Hypercholesterolemie wordt ook wel eens dyslipidemie genoemd: een slechte verhouding tussen het gehalte van de verschillende lichaamsvetten. Dit is eigenlijk een juistere benadering, gezien er verschillende soorten cholesterol zijn en het voornamelijk de "slechte cholesterol" is die niet te hoog mag zijn.
Roken vermindert de goede cholesterol.
Bij diabeten ziet men vaak een stijging van slechte en een daling van de goede cholesterol.