WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Cellulitis

Cellulitis, cellulite of sinaasappelhuid is het fenomeen waarbij de huid allemaal kleine putjes en bobbeltjes bevat, net zoals de schil van een sinaasappel.

Cellulitis komt vaak voor bij volwassen vrouwen en meestal op de dijen en billen. Ongeveer 80 tot 90% van alle vrouwen heeft cellulitis en er is een genetische voorbeschiktheid tot de ontwikkeling ervan.

Symptomen

Cellulitis is het verschijnsel waarbij er bobbeltjes en deukjes in de huid zichtbaar zijn. Het komt vooral voor bij vrouwen op de dijen en billen, maar ook op de heupen, de onderbuik, de armen en de borsten. Ook mannen kunnen er soms last van hebben.

In erge gevallen zijn de hobbeltjes en putjes altijd zichtbaar, bij lichte gevallen enkel tijdens het samenknijpen van de huid.

Cellulitis is perfect normaal en een louter cosmetische aandoening. Cellulitis geeft geen aanleiding tot lichamelijke klachten en is totaal onschuldig.

Behandeling

De behandeling van cellulite gebeurt enkel voor cosmetische doeleinden.

Er zijn enorm veel produkten op de markt, maar velen hebben nog geen bewezen gunstig effect of hebben hooguit een tijdelijk effect. De beste methode is zonder twijfel lichaamsbeweging, al dan niet in combinatie met gewichtsverlies. Speciale oefeningen kunnen de probleemzones aanpakken.

Gewichtsverlies

De beste methode om cellulitis te bestrijden is gewichtsverlies door een combinatie van gezonde voeding en beweging.

Enkel vermageren zal de tekenen van cellulitis verbeteren, maar zal ze nooit helemaal doen verdwijnen.

Beweging

Bewegen is de beste methode om van cellulitis af te komen. De effecten van gewichtsverlies zonder beweging zijn veel minder gunstig.

Het versterken van de spieren is een zeer effectief middel in de behandeling van cellulitis en speciale oefeningen zijn erop gericht de probleemzones aan te pakken.

Lasers en radiofrequentie systemen

Met deze speciale apparaten kan men probleemzones aanpakken. De resultaten kunnen tot 6 maanden zichtbaar zijn, maar dan moet de behandeling herhaald worden.

Liposuctie

Bij nieuwere vormen van liposuctie kunnen met laser vetcellen vernietigd worden. Deze vorm is effectief tegen de behandeling van cellulitis.

Retinol Crème

Tweemaal daags de crème toebrengen gedurende 6 maanden heeft een merkbare verbetering op het uitzicht van cellulitis.