WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Carpaal Tunnel Syndroom

Het carpaal tunnel syndroom ontstaat door een beknelde middelste armzenuw (de nervus medianus) in de carpale tunnel. De carpale tunnel is een nauw kanaal in het midden en aan de binnenkant van de hand, waarin de pezen en de zenuwen van de vingers lopen. De nauwe doorgang maakt dat de zenuwen erg gevoelig zijn voor druk.

Symptomen

Een tintelend, verdoofd of pijnlijk gevoel in de hand, arm en vingers is het typische symptoom. De symptomen verergeren vaak 's nachts waardoor men ervan kan wakker worden.

Oorzaak

Het carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw, vaak doordat het bindweefsel rond de zenuw is opgezwollen. Vaak gebeurd dit door repititieve bewegingen (RSI: repetitive strain injury) of door vaak veel kracht te zetten. Andere oorzakeen zijn hormonaal, zoals een zwangerschap of de menopauze. Ook bij mensen met suikerziekte komt het carpaal tunnel syndroom vaker voor. Een botbreuk kan ook de oorzaak zijn dat een zenuw bekneld raakt.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de ernst. Men kan proberen met een brace en ontstekingsremmers de aandoening te behandelen.

Vaak zal men overgaan tot operatief ingrijpen. Onder plaatselijke verdoving worden zal men de beknelde structuren meer ruimte bezorgen. De operatie wordt gevolgd door enkele weken revalidatie.