WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Geschiedenis van bloedgasanalyse

1980

image002_46.jpg

Saturatiemeters werden kleiner en gebruiksvriendelijker maar vooral goedkoper.

1981


 image004_35.jpg

De Biox Corporation uit Colorado maakte significante vooruitgang in de pulsoximetrie met metingen op 2 golflengten. Als eerste introduceerde zij het gebruik van Light Emitting Diodes (LED's) voor de rode en infrarode lichtbronnen en zij bracht haar toestel op de markt bij longartsen en anesthesisten, die er meteen de metingen van de continue, real time, non-invasieve zuurstofsaturatie op konden aflezen.

1983

image006_26.jpg

Concurrent Nellcor lanceerde zijn pulsoximeter

1987

image008_25.jpg

De zorgstandaard in de Verenigde Staten voor het toedienen van een totale anesthesie hield een pulsoximetrie in. Vanuit de operatiezaal verspreidde het gebruik van de pulsoximetrie zich zeer vlug over het hele hospitaal, eerst in de recovery kamer, daarna in de verschillende intensive care eenheden. Pulsoximetrie was van particulier belang in de neonatale eenheid waar de  patiŽntjes niet wel voeren met een inadequate zuurstofvoorziening, maar tevens blind konden worden door een teveel aan zuurstof. Bovendien was het verkrijgen van arteriŽle bloedgassen bij neonatale patiŽntjes enorm moeilijk.

1988

De Association of Anaestethists of Great Britain and Ireland erkende de pulsoximeter als standaard voor de intra-operatieve monitoring van zuurstofsaturatie.

1989

Masimo Corporation ontwikkelde de Signal Extraction Pulse Oximetry (Masimo SET), waarbij ze vele eigen doorbraaktechnologieŽn en algoritmes gebruikte om de arteriŽle signalen te scheiden van de niet-arteriŽle ruis (bvb. veneuze bloedbewegingen gedurende beweging). Het resultaat was de eerste pulsoximetrie technologie die wetenschappelijk en klinisch bewezen was accuraat te zijn tijdens bewegingen van de patiŽnt of bij lage perfusie. De technologie werd in 1995 commercieel gelanceerd.

1990

image010_21.jpg
De American Society of Anaestesiologists erkende de pulsoximeter als standaard voor de inter-operatieve monitoring van zuurstofsaturatie.

1995

image012_18.jpg     image014_17.jpg

De eerste Fingertip pulsoximeters verschenen op de markt, die klein genoeg waren om op een vinger te passen.

2000

Het Amerikaanse Medicare aanvaardde de terugbetaling van oximete- opnames in de praktijk van de artsen, de patiŽnt betaalde zelf 50%

2005

Met de SET technologie introduceerde Masimo een nieuwe oximetrie technologie, de pulse co-oximetry genoemd, die artsen toeliet bovenop de zuurstofsaturatie ook continu en niet-invasief  de carboxyhemoglobine, methemoglobien, pulse rate pleth variability index en de perfusie index te meten. Het werd de Rainbow SET technology genoemd en gebruikte verschillende lichtgolven.

2007

Het FDA publiceerde een nota in het Federal Register (Vol. 72, No. 138 / Thursday, July 19, 2007) getiteld "Draft Guidance for Industry and Food and Drug Administration Staff; Pulse Oximeters Premarket Notification Submissions [510(k)s]; Availability for comment by October, 2007". Kort daarna verschenen FDA goedgekeurde pulsoximeters op de markt.

2008

image016_1.gif

In 2008 werden de precisie en de mogelijkheden van de pulsoximetrie verder verbeterd en kwam men tot het gebruik van de hoge resolutie pulsoximetrie. Eťn gebied waar de pulsoximetrie van enorm belang werd was het uitvoeren van slaapapnoe screening in het huis van de patiŽnt.

Thans zijn er een hele reeks pulsoximeters beschikbaar, zelfs uitgerust met BlueTooth voor draadloze transmissie van de meetgegevens naar een centrale databank of een PC.

image018_11.jpg     image020_14.jpg  image022_9.jpg

Ze worden zelfs ingebouwd in elektronische stethoscopen, event recorders en 24-uur bloeddruk holters
 
image036.gif  image038_3.jpg

extad/peakflowmeter.be

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg