WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1980-

1980

Saturatiemeters werden kleiner en gebruiksvriendelijker, maar vooral goedkoper.

1981

Door 2 golflengten te meten boekte de Biox Corporation uit Colorado een significante vooruitgang in de pulsoximetrie. Als eerste introduceerde het bedrijf het gebruik van Light Emitting Diodes (LED's) voor de rode en infrarode lichtbronnen en zij bracht haar toestel op de markt bij longartsen en anesthesisten. Meteen konden de artsen de continue, real time, non-invasieve zuurstofsaturatie aflezen.

1983

Concurrent Nellcor lanceerde zijn pulsoximeter

1987

In de Verenigde Staten omvatte de zorgstandaard voor het toedienen van een totale anesthesie een pulsoximetrie. Vanuit de operatiezaal verspreidde het gebruik van de pulsoximeter zich zeer vlug over het hele hospitaal, eerst in de recovery-kamer, daarna in de verschillende 'intensive care'-eenheden. Pulsoximetrie was van particulier belang in de neonatale eenheid, waar de patiëntjes geen inadequate zuurstofvoorziening mochten krijgen. Zij kunnen immers blind worden door een teveel aan zuurstof. Bovendien was het meten van arteriële bloedgassen bij neonatale patiëntjes enorm moeilijk.

1988

De Association of Anaestethists of Great Britain and Ireland erkende de pulsoximeter als standaard voor de intra-operatieve monitoring van zuurstofsaturatie.

1989

Masimo Corporation ontwikkelde de Signal Extraction Pulse Oximetry (Masimo SET), waarbij ze vele eigen doorbraaktechnologieën en algoritmes gebruikte om arteriële signalen te scheiden van niet-arteriële ruis (bvb. veneuze bloedbewegingen gedurende beweging). Het resultaat was de eerste pulsoximetrie-technologie waarvan wetenschappelijk en klinisch bewezen werd dat hij accuraat was tijdens bewegingen van de patiënt of bij lage perfusie. De technologie werd in 1995 commercieel gelanceerd.

1990

Ook de American Society of Anaestesiologists erkende de pulsoximeter als standaard voor de inter-operatieve monitoring van zuurstofsaturatie.

1995

De eerste Fingertip pulsoximeters verschenen op de markt, ze waren klein genoeg om op een vinger te passen.

2000

Het Amerikaanse Medicare aanvaardde de terugbetaling van oximeter-metingen in de artsenpraktijk, de patiënt betaalde wel 50% zelf.

2005

Met de SET-technologie introduceerde Masimo een nieuwe oximetrie-technologie, de pulse co-oximetry genoemd. Die liet artsen toe om bovenop de zuurstofsaturatie ook continu en niet-invasief de carboxyhemoglobine, methemoglobien, 'pulse rate pleth variability index' en perfusie-index te meten. Men noemde het de Rainbow SET-technology, die verschillende lichtgolven gebruikte.

2007

Het FDA publiceerde een nota in het Federal Register (Vol. 72, No. 138 / Thursday, July 19, 2007) getiteld "Draft Guidance for Industry and Food and Drug Administration Staff; Pulse Oximeters Premarket Notification Submissions [510(k)s]; Availability for comment by October, 2007". Kort daarna verschenen FDA goedgekeurde pulsoximeters op de markt.

2008

In 2008 werden de precisie en de mogelijkheden van de pulsoximetrie verder verbeterd en kwam men tot het gebruik van de hoge resolutie-pulsoximetrie. Eén enorm belangrijk gebied voor de pulsoximetrie was het uitvoeren van een slaapapnoe-screening bij de patiënt thuis.

Thans is er een heel gamma pulsoximeters beschikbaar. Er zijn er zelfs uitgerust met BlueTooth voor de draadloze transmissie van meetgegevens naar een centrale databank of PC.

Pulsoximeters worden zelfs in elektronische stethoscopen, event recorders en 24-uur bloeddrukholters ingebouwd.