WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Bloeddrukmeters

Bloeddrukmeters zijn nuttige hulpmiddelen voor het opsporen en het opvolgen van hoge bloeddruk.

Er zijn enorm veel bloeddrukmeters op de markt. Het is niet altijd makkelijk om de goede keuze te maken. We proberen je wegwijs te maken in de wereld van de bloeddrukmeters.

Types

Men kan bloeddrukmeters indelen aan de hand van de meetmethode en de plaats van meting:

Meetmethode

Er bestaan verschillende methodes om de bloeddruk te meten:

  • Kwikbloeddrukmeters
    Artsen meten al tientallen jaren de bloeddruk met een kwikbloeddrukmeter en stethoscoop. De arts pompt de manchet van de kwikbloeddrukmeter op tot er geen bloeddoorstroming meer in de arm is. Dan laat hij langzaam de manchet leeglopen. Bij het terug op gang komen van de bloeddoorstroming wordt een werveling gehoord met de stethoscoop: de systolische bloeddruk of bovendruk. Bij het verder laten leeglopen wordt een tweede werveling gehoord: de onderdruk of diastolische bloeddruk.
  • Korotkoff methode
    Deze electronische bloeddrukmeters hebben een microfoon die de geluiden registreert.
  • Oscillometrische methode
    De huidige electronische bloeddrukmeters voor thuisgebruik maken alle gebruik van deze methode die schommelingen in de druk van de bloeddrukmetermanchet registreert.

Er kan ook een indeling gemaakt worden volgens de plaats van meting:

  • Bovenarmbloeddrukmeters
    Deze bloeddrukmeters nemen de bloeddruk op dezelfde plaats als de arts en worden over het algemeen als meest betrouwbaar gezien.
  • Polsbloeddrukmeters
    Polsbloeddrukmeters worden als een horloge rond het polsgewricht gedragen. Deze bloeddrukmeters zijn onderhevig aan gebruikersfouten (ze moeten altijd ter hoogte van het hart worden gehouden) en worden niet altijd aangeraden.
  • Vingerbloeddrukmeters
    Dit type wordt rond een vinger geplaatst. De resultaten ervan zijn niet erg betrouwbaar.

Betrouwbaarheid

Er zijn zeer veel elektronische bloeddrukmeters die onbetrouwbare resultaten geven. Verschillende cardiologische verenigingen hebben daarom testprotocollen opgesteld om de betrouwbaarheid te meten. De beste bloeddrukmeters voldoen aan minstens 1 protocol. De bekendste zijn: het Britse BHS (A/A is de beste klassificatie), het Europese ESH, Het Duitse Prüfsiegel en het Amerikaanse AAMI protocol.

Meters die niet melden dat ze gevalideerd zijn hebben meestal geen testen ondergaan of kregen slechte resultaten. Schaf dus best een bloeddrukmeter aan die minstens 1 validatie vermeldt!

Een lijst van gevalideerde meters is beschikbaar op de website van dabl educational trust.

Geheugen

Meer en meer bloeddrukmeters hebben een interne geheugenbank waarin de meest recente resultaten worden opgeslagen. Sommige modellen berekenen ook gemiddelde waardes uit de laatste metingen.

Software

Meer en meer bloeddrukmeters beschikken over de mogelijkheid om de gegevens te downloaden op de computer. Dit kan erg nuttig zijn voor het beoordelen van de resultaten op langere termijn.

De meest moderne bloeddrukmeters hebben zelfs de mogelijkheid om draadloos te verbinden met een computer, tablet PC of smartphone en de gegevens rechtstreeks naar de arts te sturen! Deze vorm van telegeneeskunde laat een nog betere opvolging van hoge bloeddruk toe.

Prijs

Een gevalideerde bloeddrukmeter kost meer dan de niet geteste exemplaren die men soms in grote winkelketens ziet. De prijs van een goede bloeddrukmeter schommelt tussen 60 en 150 euro, afhankelijk van de mogelijkheden die het toestel allemaal biedt.