WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Bloeddruk

De bloeddruk is de druk die op het bloed in de bloedvaten staat. De bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mm Hg) en bestaat uit 2 waarden: de systolische bloeddruk of bovendruk en de diastolische bloeddruk of onderdruk. De systolische bloeddruk is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt. De diastolische bloeddruk is de druk die ontstaat wanneer het hart zich terug vult met bloed na de hartslag.

Een normale bloeddruk in rust is lager dan 140/90. De systolische waarde ligt dus onder 140 mm Hg en de diastolische waarde is lager dan 90 mm Hg.

Deze referentiewaarden schommelen echter naargelang de leeftijd: voor mensen boven de 60 jaar wordt zo bijvoorbeeld een bovendruk van 160mm Hg nog als normaal aanschouwd.

De bloeddruk kan zeer sterk schommelen gedurende de dag, afhankelijk van stress, fysieke inspanning en tijdstip. Zo is de bloeddruk 's nachts lager.

Men heeft vastgesteld dat mensen met hogere waarden (hypertensie) een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Men schat dat er wereldwijd 1 miljard mensen te kampen hebben met hypertensie! Het belang van deze aandoening is dus moeilijk te overschatten.

  • Bloeddruk Meten
    Het meten van de bloeddruk met een bloeddrukmeter
  • Hypertensie
    Als de bloeddruk te hoog is spreekt men van hypertensie
  • Gevolgen
    De ziektetekens die gepaard gaan met hoge bloeddruk
  • Behandeling
    Veel gebruikte medicatie tegen hoge bloeddruk
  • Opvolging
    Het is van groot belang om hoge bloeddruk goed op te volgen
  • Controleren
    10 manieren om hoge bloeddruk te controleren zonder medicatie