WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Bloed in de stoelgang

Bloed in de stoelgang kan een vrij onschuldige oorzaak hebben maar kan ook wijzen op een ernstig probleem. Daarom is het sterk aangewezen zich te laten onderzoeken bij het opmerken van bloed in de stoelgang.

Rood bloed betekent dat het bloedverlies op het einde van het maagdarmstelsel optreedt. Indien er een bloeding is in de bovenste structuren (slokdarm, maag of dunne darm) wordt het bloed verteert door de spijsvertering. De stoelgang kleurt zwart door het verteerde hemoglobine. Men spreekt dan van melena. Omdat er aanzienlijke hoeveelheden verteerd bloed nodig zijn om een zichtbare zwartverkleuring te krijgen is melena steeds een reden voor verder onderzoek door een arts.

Oorzaken

Veel voorkomende oorzaken van bloed in de stoelgang zijn relatief onschuldig: aambeien en anaalkloofjes zijn weliswaar vervelend maar zelden of nooit aanleiding tot ernstige verwikkelingen.

Darmontstekingen door infecties kunnen de darmwand beschadigen en daardoor tot bloedverlies leiden.

Inflammatoire chronische darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa leiden ook tot bloed in de stoelgang.

Poliepen zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies in de dikke darm. Ze worden gemakkelijk beschadigd waardoor er ook bloedverlies optreedt. De poliepen op zich zijn relatief onschadelijk, maar het gevaar bestaat dat ze kwaadaardig worden en tot colonkanker leiden. Colonkanker of dikke darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker in onze streken en een belangrijke doodsoorzaak. Het probleem is meestal dat hij veel te laat ontdekt wordt.

Screening

Verschillende opsporingsprogramma's zijn erop gericht om bloed in stoelgang vroegtijdig te detecteren. Met een eenvoudige test kunnen sporen van bloed in de stoelgang ontdekt worden waarna diepgaand onderzoek kan ingesteld worden om de juiste oorzaak te vinden.

Op deze manier kan men darmkanker vroegtijdig opsporen wat de kans op herstel aanzienlijk verbeterd.