WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Behandeling

Nadat de arts ontdekt heeft welke allergie de symptomen uitlokt, zal hij een plan ontwikkelen om die substanties te vermijden. Soms is het vermijden alleen al voldoende om de hooikoortsproblemen effectief te helpen controleren.

De arts kan ook een oraal medicament voorschrijven, een neusspray of oogdruppeltjes — alleen of in combinatie — om uw tekenen en symptomen te verminderen.

Veelgebruikte behandelingen tegen hooikoorts zijn:

Nasale corticosteroïden

Omdat nasale corticosteroïdensprays de meest efficiënte hooikoortsmedicatie zijn, worden ze meestal eerst voorgeschreven, vooral bij meer hinderlijke symptomen. Voorbeelden zijn beclomethasone, fluticasone, triamcinolone, budesonide, flunisolide en mometasone. Hoewel deze medicaties al actief kunnen zijn na enkele dagen behandeling, is het mogelijk dat men pas verbetering merkt nadat ze meer dan één week gebruikt werden. Nasale corticosteroïden zijn doorgaans veilig voor verlengd gebruik.

Milde nevenwerkingen van nasale corticosteroïden kunnen een onaangename geur of smaak zijn. Occasioneel kunnen ze ook irritatie veroorzaken, het vormen van korstjes en neusbloedingen, die vooral voorkomen tijdens de winter. Deze nevenwerkingen kunnen verminderd worden door het gebruik van een kleine hoeveelheid vaseline binnen de neus, alvorens de nasale steroïden toe te dienen of door het gebruik van een zoutachtige neusspray om het vocht te herstellen. Het helpt soms ook om van het ene naar het andere nasale steroïd te switchen.

Antihistaminica

Deze orale medicamenten en nasale sprays helpen bij het verlichten van de jeuk, het niezen en de lopende neus, maar hebben minder effect op de verstopping. Zij werken door histamine te blokkeren, een inflammatoir chemisch product dat vrijkomt uit het immuunsysteem tijdens een allergische reactie. Orale over-the-counter antihistaminica zijn diphenhydramine, chlorpheniramine en clemastine. Omdat deze oudere antihistaminica slaperig kunnen maken, mag men ze niet gebruiken alvorens men met de auto gaat rijden of zware machines gaat bedienen. Nieuwere orale antihistaminica — zoals loratadine, dat eveneens beschikbaar is over-the-counter — veroorzaken minder sedatie. Minder sedaterende orale antihistaminica beschikbaar via voorschrift zijn cetirizine en fexofenadine. De op voorschrift te verkrijgen nasale antihistamine spray azelastine is werkzaam bij hooikoorts, maar kan slaperigheid veroorzaken.

Decongestiva

Deze medicamenten, dikwijls gebruikt in combinatie met antihistaminica, zijn beschikbaar als over-the-counter en als voorschrift vloeistoffen, tabletten of nasale sprays. Orale decongestiva zijn medicaties die pseudoephedrine bevatten. Nasale decongestiva zijn phenylephrine en oxymetazoline. Omdat orale decongestiva de bloeddruk kunnen verhogen, vermijdt men ze best bij hoge bloeddruk of hypertensie. Orale decongestiva kunnen ook de symptomen van een prostaatvergroting verergeren, waardoor het urineren moeilijker wordt. Gebruik een nasale decongestieve spray niet langer dan twee tot drie dagen achtereen, omdat het een terugslag van de tekenen van verstopping kan veroorzaken als u het langer gebruikt.

Natrium Cromolyne

Dit medicament is beschikbaar als een nasale over-the-counter spray die verschillende keren per dag moet gebruikt worden. Het helpt de hooikoortssymptomen te verlichten omdat het de vrijgave van histamine voorkomt. Hoewel cromolyn sodium niet gekoppeld is aan ernstige nevenwerkingen, is het het meest efficiënt als men er mee start voor de tekenen en symptomen zich ontwikkelen.

Leukotrieen Receptor Antagonisten

Montelukast is een voorgeschreven tablet die genomen word om de actie van leukotrienen te blokkeren — chemische immuunsysteemproducten die allergiesymptomen veroorzaken zoals uitvoerige mucusproductie. Het is bewezen effectief in de behandeling van allergisch astma, en het is eveneens effectief in de behandeling van hooikoorts. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn. Minder voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoesten, tandpijn en duizeligheid. Deze medicatie is niet even effectief als inhalatie corticosteroïden. Het wordt dikwijls gebruikt als nasale sprays niet verdragen worden, of wanneer mild astma aanwezig is.

Nasale atropine

Beschikbaar als voorgeschreven nasale spray, ipratropium bromide helpt bij het verlichten van een ernstig lopende neus door te voorkomen dat de klieren in de neus overmatig vocht produceren. Het is niet effectief voor de behandeling van verstopping, niezen of postnasale drip. Milde bijwerkingen zijn nasale droogte, neusbloeden en een zere keel. Zelden kan het ernstige bijwerkingen veroorzaken onduidelijk zicht, duizeligheid en moeilijk urineren. Het medicament is niet aanbevolen voor mensen met glaucoom of mannen met een uitgezette prostaat.

Immunotherapie

Indien medicamenten de symptomen van hooikoorts niet verlichten, kan de arts allergiespuiten aanbevelen (immunotherapie of desensibiliseringstherapie). Over een periode van twee tot vijf jaar zullen regelmatig inspuitingen toegediend worden die gezuiverde allergeenextracten bevatten. Het doel is om de patiënt te desensibilseren of ongevoelig maken voor specifieke allergenen.

Immunotherapie zou bijzonder effectief zijn bij allergie voor kattenschilfers, huisstofmijt, of pollen van bomen, gras en onkruid. Bij kinderen kan immunotherapie helpen om de ontwikkeling van astma te voorkomen. Zeldzaam kunnen immunotherapie injecties ernstige allergische reacties veroorzaken (anafylaxie).