WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Bakerse Cyste

Een Bakerse cyste is een cyste in de knieholte die bestaat uit een uitstulping van de slijmbeurs in de knieholte of van het gewrichtskapsel van de knie. Vaak gaat het niet om een echte cyste omdat er een verbinding blijft bestaan met de slijmbeurs of gewrichtskapsel. Soms kan de verbinding "afgeknepen" worden en ontstaat een echte cyste.

Een Bakerse cyste ontstaan vaak ten gevolge van artritis of schade aan het kraakbeen in de knie, waardoor er meer vocht geprodudeerd wordt. Ze kunnen ook voorkomen bij kinderen zonder schade aan de knie.

De cyste veroorzaakt vaak geen problemen, maar kan stijfheid achteraan de knie veroorzaken. Een lichte pijn kan voorkomen achteraan de knie en bovenaan de kuitspieren.

Een Bakerse cyste kan scheuren en veroorzaakt dan plotse pijn achteraan de knie en zwelling van de kuitspieren.

De uitstulping is voelbaar en vaak zichtbaar aan de achterzijde van de knie.

Met echografie en MRI kan de diagnose bevestigd worden.

Vaak is geen behandeling nodig, als er symptomen zijn kunnen die vaak aan een andere oorzaak (meestal heeft die ook de cyste veroorzaakt) toegewezen worden. In de zeldzame gevallen dat de Bakerse cyste symptomen veroorzaakt kan ze leeggezogen worden, gevolgd door een inspuiting met cortisone.

Chirurgisch ingrijpen wordt voorbehouden voor de ernstige en grote gevallen.

Bij kinderen verdwijnen deze cystes vaak spontaan.