WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Asperger syndroom

Het syndroom van Asperger, asperger syndroom of stoornis van asperger is een ontwikkelingsstoornis die is genoemd naar de arts Asperger uit Wenen. Het kenmerk van het Syndroom van Asperger is de beperkte sociale interacties en beperkte interesse en activiteiten van het kind. Er is vaak een vertraagde ontwikkeling van de taalvaardigheid al op jonge leeftijd.

Geschiedenis

In 1944 schreef dokter en psychiater Asperger (Hans) een proefschrift over het Syndroom van Asperger.

Symptomen

Vaak maken mensen met het Syndroom van Asperger op buitenstaanders een normale indruk. Wel kunnen ze veel verzamelen van postzegels tot de meest vreemde zaken als ventieldoppen van auto’s of fietsen. Ook het verzamelen van kennis komt veel voor. Het is vaak de intensiteit waarmee mensen met het Syndroom van Asperger actief zijn. De heer Hans Asperger noemde de mensen met het Syndroom van Asperger die hij observeerde vaak “professortjes”. Een wel erg mooie term. En dat komt vooral omdat hij zag dat mensen met het Syndroom van Asperger zaken bijzonder grondig onderzoeken. Net als een echte professor dat doet. Ze zijn bijna als een robot. Eerst verzamelen van data en input en dan komt er de output. Ze kunnen de informatie uitstekend categoriseren in hun hersenen. En bijzonder nauwkeurig! Alleen de verbindingen tussen de laatjes zijn wat moeilijker voor mensen met het Syndroom van Asperger.

Ze hebben vaak beperkte sociale vaardigheden en interesseren zich vaak intens voor een specifiek onderwerp. Ze tonen vaak stereotiep gedrag. Ze willen wel graag een complex geheel goed begrijpen en zijn geduldig en gedreven om een probleem of stelling op te lossen. Ze kunnen dan ook grote prestaties leveren!

Bijzonder taalgebruik en het Syndroom van Asperger

Kinderen met het Syndroom van Asperger praten vaak in formeel en het lijkt veel op schrijftaal. Ze zijn vaak stellig over wat ze zeggen en hebben een eentonig geluid van stem. Ook kunnen ze lang blijven doorpraten over een specifiek onderwerp. Zo lang dat de nader het vaak helemaal niet meer interessant vind. Wel zijn ze sterren in spellen en kunnen goed scoren bij dictees. Ook lopen kinderen met het Syndroom van Asperger vaak voor op leeftijdsgenoten op het gebied van voorlezen en het lezen zelf.

Complicaties

Mensen met het Syndroom van Asperger hebben opvallend vaker last van depressies, gedragsstoornissen, syndroom van de la Tourette, angststoornissen en fobieën.