WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

Artrose

Artrose of osteoartrose is een degeneratieve gewrichtsziekte en is de meest voorkomende vorm van artritis. Artrose ontstaat wanneer kraakbeen in de gewrichten steeds meer afslijt.

Hoewel artrose elke gewricht in het lichaam kan aantasten, zal de aandoening het vaakste de volgende gewrichten aantasten:

 • Handen
 • Heupen
 • KnieŽn
 • Nek
 • Onderrug

Artrose verslechtert geleidelijk met de tijd en er bestaat geen genezing. Gelukkig bestaan er behandelingen die de pijn verlichten en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

In de meeste gevallen is het niet duidelijk wat de oorzaak van artrose. Onderzoekers vermoeden dat het om een combinatie van factoren gaat, zoals:

 • Het verouderingsproces
 • Gewrichtsverwonding of stress
 • Erfelijkheid
 • Spierzwakte
 • Zwaarlijvigheid

Symptomen

 • Pijn. Het aangetaste gewricht kan pijnlijk zijn tijdens of na beweging.
 • Gevoeligheid. Het gewricht kan gevoelig zijn bij aanraking of lichte druk
 • Stijfheid. Gewrichtsstijfheid is het meest merkbaar bij het wakker worden of na een periode van inactiviteit.
 • Verlies van flexibiliteit. Het gewricht kan niet meer zo ver bewegen als ervoor of niet meer in alle richtingen bewegen.
 • Raspend gevoel. Men kan raspend gevoel hebben of zelfs horen bij het bewegen van het gewricht.
 • Beenderige knobbels. Deze extra stukjes bot, die voelen als harde knobbels, kunnen zich rond het aangetaste gewricht vormen.

Diagnose

RadiografieŽn of X-stralen

Een radiografie kan een vernauwde gewrichtsruimte aantonen ten gevolge van het afslijten van het kraakbeen. Een radiografie kan ook beenderige knobbels aantonen. Vaak hebben mensen afwijkende radiografieŽn nog voor er symptomen optreden.

Artrografie

Een artrografie is een techniek waarbij men een contrastvloeistof in het gewricht spuit. De contrastvloeistof zal oplichten op een radiografie en kan vaak een beter beeld geven van de toestand in het gewricht.

Nucleaire Magnetische Resonantie (NMR - Magnetic Resonance Imaging - MRI)

NMR maakt gebruik van radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde beelden van bot- en weke delen ,inclusief kraakbeen, te produceren. Dit kan nuttig zijn bij het bepalen van wat precies de oorzaak is van de pijn.

Bloedonderzoek

Bloedtesten kunnen helpen uitsluiten andere oorzaken van gewrichtspijn, zoals reumatoÔde artritis.

Gewrichtsvloeistofanalyse

Gewrichtsvloeistof of synoviaal vocht kan uit het gewricht getrokken worden met behulp van een naald en spuit. Door onderzoek van de gewrichtsvloeistof kan men bepalen of er ontsteking, jicht of infectie aanwezig is.

Therapie

Medicijnen

Er bestaan verschillende pijnstillende medicijnen die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van artrose. Vaak worden ook combinaties van medicijnen gebruikt. Uw arts kan u het best over de mogelijkheden informeren.

Kinesitherapie

De beste therapie voor het behouden van de beweeglijkheid van de gewrichten zijn aangepaste oefeningen bij de kinesist of fysiotherapeut. De oefeningen zorgen voor spieropbouw rond het gewricht en minder pijn. De kinesist zal oefeningen voorschrijven die thuis kunnen gedaan worden.

Chirurgie

Bij gewrichtsvervangende chirurgie (artroplastiek), verwijdert de chirurg het beschadigde gewricht en vervangt het met plastic of metalen protheses. De heup-en kniegewrichten zijn de meest vervangen gewrichten. Maar tegenwoordig kunnen schouder, elleboog, vinger of enkel gewrichten ook vervangen worden. Na een periode van revalidatie na een artroplastie kan men het gewricht terug pijnloos gebruiken.

Indien artroplastie geen optie is kan men ervoor kiezen om andere chirurgische ingrepen uit te voeren, zoals onder andere een artrodese: het vastzetten van het gewricht. Deze operatie verhindert elke vorm van beweging in het gewricht waardoor het gewricht zijn functie volledig verliest. Dit wordt vaak gedaan met enkel gewrichten.

Grote delen van dit artikel zijn overgenomen met toestemming van artrose.org
extad/glucose-meter.eu

Bereken Je BMI

Geef je lengte en gewicht:
cm
kg