WebiMed.net

Medische Informatie en Gezondheid

1980 - 1989

1980


Fenfluramine en D-fenfluramine, die de vrijgave van de eetlustremmende neurotransmitter serotonine verhoogden, werden in de jaren 1980 en 1990 op grote schaal voorgeschreven. Soms gelijk met Fentermine. Fenfluramine werd in 1997 ingetrokken toen bleek dat het hart-valvulaire ziekte en primaire pulmonale hypertensie veroorzaakte.

1981

Op zijn zwaarst wees de weegschaal 373 kilo aan voor de Amerikaan Sylvanus "Hambone" Smith (1941-1997), die bij zijn geboorte 6 kilo zou gewogen hebben en op 11-jarige leeftijd al 103. Hij werkte als kok maar zijn toenemend gewicht kluisterde hem aan bed. In 1981 toen hij 225 kilo woog, onderging hij een maagverkleining maar zag zijn kilootjes klimmen tot 272, waarop hij een nieuw dieet begon dat gesponsord werd door de Amerikaanse sensatiejournalist Geraldo Rivera (1943-) die het hele gebeuren volgde in zijn talkshow Geraldo. Bij zijn dood in 1997, als gevolg van diabetes en hypertensie, liet hij de 20-jarige Tammy Humphries (1977-) als weduwe na, die amper 46 kilo woog. Smith was vader van een zoon en vier dochters uit een vorig huwelijk, waarvan het gewicht schommelde tussen 116 en 218 kilo. 

1982


 De North American Association for the Study of Obesity (NAASO) vergaderde in 1982 voor het eerst in Poughkeepsie, New York.

1982

image005_9.png

Bruin vetweefsel oxideert vetzuren voor het genereren van warmte in plaats van adenosine trifosfaat (ATP), een eigenschap die in 1982 eindelijk werd uitgelegd toen de Deen Jens Nedergaard (links op de foto) een eiwit ontdekte dat hij 'thermogenine' noemde.

De Fransman Daniel Ricquier (1949-) (rechts op de foto), Professor aan l'Université Paris Descartes toonde aan dat thermogenine een specifiek ontkoppelingseiwit is, wat nu gekend is als UCP-1. Van UCP-1 werd aangetoond dat het de vetoxidatie 'loskoppelde' van de ATP productie door het kortsluiten van de proton elektrochemische gradiënt over het binnenste mitochondriale membraan en op die manier warmte produceerde.

1985

In Hong Kong werd de Management Investment Technology (Holdings) Limited opgericht, beter bekend onder haar afkorting MIT. Oorspronkelijk legde het bedrijf zich toe tot de productie van rookdetectoren, veiligheidstoestellen en ander elektronische producten. In 1985 introduceerde MIT een reeks elektronische badweegschalen.

1986

image007_8.png

De Internationale Vereniging voor de Studie van Obesitas (IASO) werd in 1986 opgericht onder leiding van Barbara C. Hansen, Professor Pediatrie aan de University of South Florida in Tampa

1986

De Amerikaan David Ron High (1953-1996) was amper 1m55 groot maar woog op zijn hoogtepunt 373 kilo. In 1986 slaagde hij erin om zijn gewicht van 373 naar 160 kilo te doen zakken door enkel fruit en groenten te eten. High was dik van jongsafaan en beweerde dat hij slechts één maaltijd per dag gebruikte, die volgens hem dan wel een hele dag duurde.

"De pizza winkel hield van me, ik was hun grootste klant en ze hebben zelfs een pizza naar mij vernoemd. Het was de enige pizza wereldwijd versierd met spaghetti."

Tien jaar na zijn afstuderen aan het Gregory's International Health Institute, had een team brandweerlui een hydraulische lift nodig om hem uit zijn appartement in Brooklyn te verlossen waar hij de afgelopen vijf jaar had doorgebracht. Men nam hem mee naar het obesitascentrum van het St. Luke's-Roosevelt Hospital, waar hij een maand later stierf.

1987

image132.jpg

Om een deel van de aan de door Scopinaro ontwikkelde biliopancreatische diversie-procedure gekoppelde morbiditeit te verminderen ontwikkelde de Amerikaanse chirurg Douglas Hess (1935-) een variant ervan, waarbij de pylorus en het proximale duodenum bewaard werd om het afstotingssyndroom te verminderen en het maagzuur te neutraliseren. De meest voorkomende complicaties van deze procedure waren anemie en vitamine D deficiëntie.

1987

image157.jpg

De Amerikaan Walter Hudson (1944-1991) haalde in 1987 met 302 cm het Guinness Book of Records als de man met de grootste heupomtrek. Met een gewicht van 543 kilo stond hij ook als de vierde meest obese man ter wereld genoteerd. Zijn dagelijks dieet bestond uit twee dozen worstjes, een halve kilo spek, twaalf eieren, een brood, vier hamburgers, vier dubbele cheeseburgers, acht grote porties friet, drie ham steaks of twee kippen, vier gebakken aardappelen, vier zoete aardappelen, vier broccoli’s, een cake en enkele snacks. Hij dronk dagelijks gemiddeld zeventien liter frisdrank. In 1991 stierf hij op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

1987

image161.jpg

Op haar hoogtepunt in 1987 woog de Amerikaanse Rosalie Bradford (1943-2006) 477 kilo, het jaar nadien trachtte ze zelfmoord te plegen. Via een vriend kwam ze met de Amerikaanse vermageringsgoeroe Richard Simmons (1948-) in contact, die haar een pak video’s met oefeningen opstuurde en haar een dieetplan opstelde. Na een jaar was ze al 190 kilo afgevallen, ze haalde met een totaal gewichtsverlies van 349 kilo het Guinness Book of Records.

1989

image189.jpg

De Amerikaan William Joseph Cobb (1926-1989), vooral bekend onder zijn artiestennamen Happy Humphrey, Happy Farmer Humphrey, en 'Squasher' Humphrey, was de zwaarste professionele worstelaar ooit. Zijn actiefste periode waren de jaren 1950 en 1960 toen hij zichzelf aankondigde als ‘s werelds grootste worstelaar. Tijdens zijn carrière woog Humphrey 340 kilo. Omwille van hartproblemen ging hij in 1962 noodgedwongen met pensioen, waarna hij tot 410 kilo verzwaarde. Met dat gewicht werd hij moe na tien stappen en moest hij op twee stoelen gaan zitten. Humphrey trachtte zijn eetgewoonten te beheersen, soms slokte hij vijftien ganse kippen tijdens een maaltijd. Na overleg met zijn artsen besloot hij om vrijwilligerswerk te doen voor obesitasonderzoek en checkte hij in in het Medical College of Georgia's Clinical Investigation Unit van Augusta. Toen hij de kliniek verliet, woog hij 364 kilo. Humphrey volgde nadien een streng door artsen gecontroleerd dieet, maar hij mocht niet oefenen om vochtverlies via zweet te voorkomen. De behandeling omvatte strikt afgemeten hoeveelheden voedsel en water, van ongeveer duizend calorieën per dag in een rotatie van 56-daagse cycli. De eerste cyclus bestond uit eiwitrijke voedingsmiddelen van eieren, magere melk, rundergehakt, margarine met toast, tomatensoep, ketchup, groene erwten, en appelmoes. De volgende cyclus bestond uit hoog-koolhydraat, met toast, mais, lima-bonen, zandkoekjes, perziken, appelmoes, ananas, gepofte rijst, magere melk, druivensap, sinaasappelsap en kleine hoeveelheden suiker. De derde cyclus was een vetrijk dieet met zoutloze mayonaise en boter, tomaten, eieren, slagroom en roomkaas. In het voorjaar van 1965 verliet Humphrey de kliniek waar hij de afgelopen twee jaar had gewoond. Hij woog een relatief gezonde 105 kilo en had dus 260 kilo kwijtgespeeld. Voor dit gewichtsverlies kreeg hij van het Guinness Book of World Records de titel ‘champion slimmer’. In 1975 verscheen Humphrey in de film ‘Moonrunners’ als ‘Tiny the Syndicate Man’. De enorm populaire tv-show ‘The Dukes of Hazzard’ was op deze film gebaseerd. Later herwon Humphrey veel gewicht en op 14 maart 1989 stierf hij met 270 kilo aan een hartaanval.

1989

Op zijn zestiende verjaardag sloeg de  weegschaal voor de Amerikaan Michael Hebranko (1954-2013) uit naar 130 kilo. Als ontbijt verorberde hij een dozijn eieren en een gans brood met stroop. In 1989 verscheen hij voor het eerst in het openbaar als woordvoerder van dieetpromotor Richard Simmons (1948-). In talkshows op TV beweerde hij dat zijn gewicht dank zij Simmons gezakt was van 383 kilo tot minder dan 75 kilo. De waarheid echter was dat hij 20 kilo was kwijtgespeeld via een panniculectomie en dat men operatief extra vetweefsel verwijderd had uit zijn armen, borst en benen. Bovendien leed hij voordien ook aan ernstig oedeem en had hij een groot deel watergewicht verloren. In 1996 kwam hij opnieuw in het nieuws toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen voor het behandelen van een gangreen infectie. Reddingswerkers moesten een erker verwijderen om hem uit zijn huis te krijgen en brachten hem naar het ziekenhuis op een brancard die speciaal ontworpen was voor het vervoer van orka's. Ondanks alle goede voornemens slaagde hij er niet meer in om te vermageren en in juni 1999 sloeg de wijzer door naar 500 kilo.

extad/peakflowmeter.be